Proiectul USR de anulare a pensiilor speciale pentru parlamentari, respins de Senat

Dora Vulcan | 26.03.2018

Plenul Senatului a respins luni propunerea USR prin care pensiile speciale, cu excepția celor militare și ale magistraților, să se abroge. Pensiile speciale, care consuma resurse bugetare majore, fusesera eliminate de Guvernul Boc in 2010, dar au fost reintroduse ulterior de guvernele PSD.

Pe aceeași temă

 

 

Propunerea a fost respinsă cu 81 de voturi "pentru", o "abţinere" şi 36 de voturi "împotrivă".

 

 Proiectul USR prevede eliminarea pensiilor speciale pentru sapte categorii de angajati și menținerea a două excepții de la abrogare. Se elimină cele pentru: parlamentarii, judecatorii Curtii Constitutionale, angajatii Curtii de Conturi, corpul diplomatic si consular, personalul aeronautic civil navigant profesionist, personalul auxiliar al instantelor si al parchetelor, functionarul public parlamentar. Proiectul de lege prevede si plafonarea pensiei pentru magistrati si militari la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima luna de activitate, scrie Hotnews.ro.  Proiectul prevede mentinerea a doua exceptii de la abrogare - pentru pensiile militare de stat, exceptie care exista si in celelalte tari membre NATO, si pentru pensiile magistratilor, unde Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) recomanda un regim de pensionare special, potrivit Agerpres.

 

Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor fiind decizionala.

 

 

In expunerea de motive, initiatorii sustin ca proiectul urmareste "restabilirea egalitatii in relatia cu statul prin abrogarea regimurilor de pensii speciale si revenirea la principiul contributivitatii. Regula trebuie sa fie, potrivit acestora, 'la contributiile egale - pensii egale'."

 

"Numarul celor care beneficiaza de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000 persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale este de 6,6 miliarde lei in 2017," arata acestia in expunerea de motive.

 

 

Schimbările preconizate prin promovarea proiectului legislativ vizează restabilirea egalităţii în relaţia cu statul prin abrogarea regimurilor de pensii speciale şi revenirea la principiul contributivităţii şi menţinerea a două excepţii de la această regulă - pentru pensiile militare de stat şi pentru cele ale magistraţilor, se arăta în expunerea de motive a proiectului.

 

"Noi spunem foarte clar în acest proiect că nu abrogăm pensiile speciale pentru militari şi magistraţi, ci pentru corpul diplomatic, membrii Curţii de Conturi şi parlamentari, pentru că este absurd să votăm privilegii dincolo de principiul contributivităţii, principiu care spune că fiecare primeşte înapoi pe măsura contribuţiei avute, a precizat senatoarea USR Florina Presadă.

 

Potrivit acesteia, numărul celor care beneficiază de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000, iar bugetul total pentru acestei pensii este de 6,6 miliarde lei în 2017.

 

"Pensiile speciale ale civililor şi militarilor au costat bugetul peste 3 miliarde de lei în prima jumătate a anului 2017. Dintre aceştia, 8.668 sunt pensionari civili, beneficiari de pensii de serviciu - diplomaţi, magistraţi, grefieri, funcţionari publici parlamentari, personal aeronautic, auditori ai Curţii de Conturi. Din restul de 175.000 de pensionari, la data de 21.08.2017 erau 76.000 de militari, restul fiind pensionari din structurile MAI şi altele asimilate. În aceste condiţii, trebuie amintit că pensiile reprezintă principala cheltuială a bugetului general consolidat, ajungând la 25% din cheltuielile statului", a susţinut Presadă.

 

Reprezentantul Guvernului, Adrian Chiotan, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, a precizat că susţine raportul de respingere al Comisiei pentru muncă.

 

"Dreptul de pensii este un drept individual, iar cuantumul pensiei, ca venit de înlocuire a salariului ca urmare a ivirii riscului bătrâneţii, este calculat în funcţie de perioada contribuţiei, nivelul veniturilor realizate de fiecare persoană în timpul vieţii", a spus Chiotan.

 

Legea este organică, Senatul este prima Cameră sesizată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22