Propunere a Guvernului: Președintele să numească șeful serviciului secret al Armatei

Iulian Popescu | 24.02.2016

Președintele României ar putea primi o nouă atribuție – numirea șefului Direcției Generale de Informații a Apărării (serviciul secret din MapN cunoscut sub numele DIA), dacă Parlamentul aprobă această propunere ce figurează în Programului legislativ al Guvernului, potrivit HotNews.ro.

Pe aceeași temă

 

În proiectul trimis Parlamentului de către Guvern, se prevede "aplicarea aceleiaşi proceduri de numire a şefului DGIA ca la şeful SMG (la propunerea ministrului apărării naţionale de către preşedintele României)", scrie Hotnews.

 

În prezent, procedura de numire a șefului serviciului secret al Armatei este îndeplinită de ministrul Apararii, cu aprobarea CSAT.

 

Între puterile președinție și Guvern a existat întotdeauna o dispută pentru numirea șefilor serviciilor secrete, ceea ce face ca această inițiativă a Palatului Victoria să fie stranie.

 

Victor Ponta și-a dorit acest lucru, să poată numi șeful DIA, după ce a obținut dreptul de a-l numi pe șeful DGIPI (“Doi și-un sfert”), precum si pe seful Politiei Romane.

 

În 2014, Camera Deputaților a votat un proiect în acest sens depus de Gabriel Oprea (ministrul de Interne), Mircea Dușa (Ministrul Apararii), Ion Mocioalca (presedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor), Ilie Sarbu (liderul grupului PSD din Senat), Corneliu Dobritoiu (presedintele Comisiei de Aparare din Senat) si Dan Tataru (fost membru al Comisiei de Aparare din Senat.

 

Proiectul a fost adoptat atunci de Cameră, chiar înaintea alegerilor prezidențiale, cu precizarea următoare la articolul 13, alin.3: “Șeful Departamentului de informatii pentru aparare este numit de catre primul-ministru, la propunerea ministrului apararii nationale, cu avizul CSAT”.

Proiectul a fost respins, anul trecut, de către Senat.

 

Numirea șefului DGIPI

 

În prima ședință de Guvern a cabinetului Ponta II, din data de 22 decembrie 2012, Guvernul a decis, prin Ordonanta de Urgenta, că Prim-ministrul primeste dreptul sa numeasca si sa elibereze din functie șeful și adjuncții serviciului secret al Internelor, celebrul "Doi si-un sfert" (Directia generala de informatii si protectie interna din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor). DGIPI a fost trecut astfel in subordonarea directa a Premierului.

 

Numirea șefului Poliției Române

 

Anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care şeful Poliţiei Române a primit rang de secretar de stat și numirea acestuia ia trecut în atribuția premierului.

 

Traian Băsescu ceruse Parlamentului reexaminarea legii deoarece ”transformarea funcţiei de inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române (I.G.P.R.) de la nivelul exclusiv profesional pe care-l stabileşte legislaţia în domeniu, într-o funcţie politică, nu se justifică”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22