Propunere pentru crearea unui spațiu de liberă circulație România-Bulgaria - Un „mic Schengen”

L. G. | 14.12.2022

Europarlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu propune Comisiei Europene ca între România și Bulgaria să se circule liber pentru a diminua impactul economic al neadmiterii acestora în Schengen.

Pe aceeași temă

În fața opoziției Austriei și Olandei de a primi România și Bulgaria în Schengen, europarlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu (PPE) vine cu o propunere către Comisia Europeană: România și Bulgaria să își facă propriul lor „Schengen”, pentru a diminua impactul economic al ținerii celor două țări în afara spațiului european de liberă circulație.

Europarlamentarul român spune că a trimis marți Comisiei Europene o întrebare scrisă despre posibilitatea instituirii unui nou ”Schengen” doar între România și Bulgaria.

În documentul transmis Comisiei Europene, cub tema „un nou spațiu de liberă circulație între România și Bulgaria”, Marian-Jean Marinescu amintește că Austria și Olanda au decis în Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie să blocheze intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, în ciuda raporturilor pozitive de evaluare ale aquis-ului Schengen, precum și a ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru România.

  • „Având în vedere consecințele economice și sociale negative pe care situarea în afara spațiului Schengen le-a generat României și Bulgariei, solicităm Comisiei Europene să răspundă la următoarea întrebare:

  • Care ar fi poziția Comisiei Europene cu privire la o posibilă instituire a unui spațiu de liberă circulație între România și Bulgaria, respectiv a unui nou spatiu de liberă circulație care să nu se numească Schengen, ci Calafat-Vidin sau Giurgiu-Ruse?” - se arată în interpelarea transmisă CE.

De altfel, la dezbaterea de marți seară din plenul Parlamentului European pe tema deciziei din JAI de a ține România și Bulgaria la ușa Schengen, europarlamentarul i-a adresat această întrebare și comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johannson:

  • „Ați afirmat că frontierele externe ale României și Bulgariei sunt securizate.

  • Vă mulțumesc pentru angajamentul pe care l-ați luat aici că veți rezolva această problemă, că veți corecta această decizie greșită în cursul anului 2023. Aud de multă vreme aceste lucruri.

  • Vă urez succes în discuțiile pe care le veți avea cu Olanda și Austria.

  • Până atunci, însă, consecințele economice negative vor continua. Ați spus că desființarea frontierelor interne ar întări frontierele externe pentru că s-ar transfera lucrătorii pe acele frontiere. Vă întreb: care este opinia dumneavoastră dacă România și Bulgaria ar crea un spațiu de liberă circulație, mai mic, nu Schengen, ci Calafat-Vidin sau Giurgiu-Ruse?”.

În dezbaterea de marți seară de la Strasbourg, Ylva Johansson a spus că va rămâne prioritatea sa principală obţinerea aderării României şi Bulgariei la Schengen şi că este hotărâtă să obţină asta anul viitor. ”A fost un singur câștigător și acesta trăiește la Kremlin”, a afirmat comisarul european.

Transportatorii rutieri din Bulgaria și România au cerut eliminarea controalelor la frontiera comună

Transportatorii rutieri bulgari au cerut eliminarea controalelor la frontiera dintre Bulgaria şi România, a scris agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres.

  • „Dacă Bulgaria şi România nu pot fi acum în spaţiul Schengen, guvernele celor două ţări trebuie să elimine controalele la frontieră”, se arată într-un comunicat al Camerei Transportatorilor Rutieri din Bulgaria (CRCB) publicat marţi.

CRCB a precizat că susţine punctul de vedere al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), potrivit căruia în condiţiile în care aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen este blocată, guvernele celor două ţări ar trebui să colaboreze pentru a elimina controalele la frontiera dintre ele.

„În ambele ţări, sectorul transportului este unul important pentru economiile lor. Industria transportului atât în Bulgaria cât şi în România a suferit considerabil din cauza măsurilor protecţioniste introduse de UE în numele pachetului Mobilitate I. Scopul este clar - să reducă competitivitatea nu doar a transportatorilor din cele două ţări dar şi a economiilor lor în ansamblu”, se mai arată în comunicatul CRCB.

Potrivit transportatorilor rutieri bulgari, neadmiterea în spaţiul Schengen este „o lovitură dată afacerilor, tuturor celor care călătoresc, şi şoferilor de vehicule de mare tonaj care sunt forţaţi să aştepte timp de mai multe ore şi zile la graniţă”.

Reamintim că aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost respinsă în 8 decembrie în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE, țara noastră fiind blocată de Austria, iar Bulgaria, de Olanda. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22