Pe aceeași temă
„Reducerea cheltuielilor ar fi necesară numai că trebuie să crească în viitor alte cheltuieli nesalariale, cheltuieli cu dotarea spitalelor, cu dotarea şcolilor, cu infrastructură etc. Deci, chiar presupunând că vreun Guvern îşi asuma actul politic de a îngheţa salariile şi pensiile, tot nu va fi suficient că alte cheltuieli de natură nesalarială vor trebui să crească. Vin cheltuieli deja legiferate din urmă care încă nu s-au manifestat în anul acesta: cheltuieli cu alocaţiile copiilor, cu profesorii etc.”, a precizat economistul-şef al BNR în cadrul conferinţei online „Bugete naţionale în vremuri de pandemie”
Vorbind de reducerea cheltuielilor, Lazea a arătat că, în opinia sa, şomajul, ca urmare a pandemiei, va creşte foarte mult în mediul privat.
„Îşi va permite statul să concedieze bugetari şi să adauge şomeri din sectorul de stat la şomajul deja crescut din sectorul privat? Este un mare semn de întrebare dacă îşi va permite acest lucru. Se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat”, a mai spus Lazea. Acesta vine cu un exemplu de soluţie, respectiv săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului acestora.
„O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina”, a mai declarat Lazea, care arată că din reduceri de cheltuieli nu vede cum s-ar putea în următorii patru ani obţine mai mult de 1,5-2% maxim ajustare.
Nu Valentin Lazea decide
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a precizat la Antena 3 că Valentin Lazea a prezentat o posibilă soluție pentru reducerea deficitului bugetar, dar că sunt mult mai multe propuneri. Economistul șef nu a prezentat o poziție oficială a băncii centrale ci doar o soluție proprie și oricum nu Lazea decide cum se va reduce deficitul bugetar.
„Nu este o propunere a BNR, era o discutie despre modalități de reducere a deficitului bugetar. Pentru reducerea deficitului este nevoie de un set intreg de decizii pe care nu BNR le ia si nu economistul-sef al BNR le ia. Indiferent ce spune dansul pe teme fiscale, nu se aplica decat daca decidentii spun ca aceste propuneri merita sa fie puse in aplicare. Sunt mai multe propuneri, unele sunt acestea, altele sunt despre taxări”, a declarat Dan Suciu.