Propunere: Test PCR obligatoriu la intrarea în țară, inclusiv persoanelor vaccinate anti-Covid

Laurentiu Gheorghe | 03.12.2021

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că măsurile pentru prevenirea răspândirii variantei Omicron trebuie să fie în primul rând realiste și să poată fi aplicate.

Pe aceeași temă

După ședința CNSU, Alexandru Rafila a declarat că sunt analizate posibilitățile de aplicare a propunerilor Centrului European de Control a Bolilor, care recomandă testare persoanelor care călătoresc în spațiul UE cu un test PCR, astfel încât să reducă riscul de transmitere a noii tulpini Omicron.

„Importantă este și aplicabilitatea unei măsuri pentru că dacă introduci o măsură pentru care nu te pregătești din punct de vedere logistic și vă dau un exemplu – dacă acum în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să testăm în fiecare zi 100.000 de persoane, și nu mă refer la testarea din aeroport, ci la faptul că pacienții care vin din zona roșie ar trebui să se testeze în ziua a opta ca să iasă din carantină, nu poți să faci acest lucru dacă discuți și de prelevarea probei de la domiciliu.

Poziția mea este să găsim o soluție care să fie aplicabilă. Dacă există țări din care riscul de transmitere pentru România e mai mare, să găsim o soluție, pentru alte categorii de țări o altă soluție. Nu pot să vă spun în momentul de față pentru că avem discuții tehnice cu INSP", a spus Rafila.

El a mai spus că săptămâna viitoare Guvernul va veni cu măsuri „care să fie adaptate situaţiei epidemiologice", el precizând că este vorba despre un document care să ateste că o persoană a fost testată într-un interval de 48 de ore înainte de intrarea în România.

Este foarte probabil ca varianta Omicron să fie deja prezentă în România, a avertizat Rafila. El spune că ar putea fi vorba de persoane infectate și care au venit în țară din zone roșii, dar nu pe rute directe.

„Nu exclud ca un prim caz să existe deja în România. Poate nu în rândul celor deja testați, poate au fost persoane care au călătorit și au venit prin terțe țări și nu știm despre ei”, a spus Rafila.

Întrebat dacă populația ar trebui să se sperie de noua tulpină, ministrul a răspuns: „Nu știm încă”.

„Nu cunoaștem elemente legate de patogenitatea similară sau diferită față de a tulpinii Delta sau a celei originale. Nu cunoaștem nici modul cum anticorpii obținuți după îmbolnăvire sau vaccinare sunt neutralizanți și dacă protecția oferită de vaccin sau de trecerea prin boală sunt diferite față de ce se întâmplă în momentul de față la tulpinile clasice”, a explicat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22