Propunerea lui Serban Nicolae(PSD) privind noul cod de procedura penala care ii ajuta pe corupti a fost amanat de Comisia Juridica

A.g | 31.03.2015

Pe aceeași temă

Proiectul de lege propus de senatorul Serban Nicolae privind modificarea si completarea legii 135/2010 privind Codul de procedura penala a fost amanat de comisia juridica din Senat, informeaza Hotnews.
 

 

Saptamana trecuta un grup de politicieni PSD a initiat o propunere legislativa care prevede faptul ca un politician care este cercetat pentru fapte de coruptie sa nu mai poata fi incatusat sau dus in arest preventiv  ci maxim anchetat in arest la domiciliu. 


"Am citit acest text si textul din avizul Consiliului Legislativ si o spun cu regret ca, dincolo de o serie intreaga de aspecte pertinente si pe care le iau in considerare cu respect si cu multumire, am constatat si ca exista o anumita tendinta de tafna si de atitudine carcotasa fata de o propunere legislativa. In esenta, ceea ce propun eu este o dezbatere la nivelul forului legiuitor pentru chestiuni care au facut deja obiectul dezbaterii publice. Nu este o noutate ca se discuta in spatiul public, in media, la nivelul societatii de unele aspecte legate de procedurile aplicate in cazul arestarii preventive, in cazul incatusarii, de diferentele de tratament. Si atata vreme cat la nivelul societatii nu este explicit cum anume se aplica aceste dispozitii, care este interpretarea, unde apar nuantarile sau diferentele, cred ca o dezbatere in Parlament este binevenita', a spus Serban Nicolae, care a adaugat ca nu admite ca simplul gest al unei propuneri legislative ar trebui sanctionat.

 

CITITI SI:  Atac PSD la Codul de Procedura Penala: Politicienii cercetati NU VOR MAI PUTEA FI arestati preventiv sau adusi cu mandat, maximul prevazut fiind arestul la domiciliu

 

"Cred ca s-a depasit limita unor raporturi institutionale firesti intre Parlament si CSM ori Consiliul Legislativ. Am ramas foarte neplacut surprins ca in raspunsul de la CSM, venit sub semnatura presedintelui CSM, se spune ca as fi incalcat normele de tehnica legislativa prin faptul ca lipseste motivatia propunerii legislative. Probabil ca trei pagini jumate nu exista", a sustinut Nicolae.

Senatorul PSD Ovidiu Dontu a propus amanarea discutiilor, in conditiile in care senatorii juristi nu au la randul lor punctul de vedere al CSM.

Presedintele Comisiei juridice, liberalul Catalin Boboc, a remarcat necesitatea dezbaterii initiativei legislative impreuna cu un alt proiect de lege, aflat pe ordinea de zi a comisiei, initiat de Guvern, care vizeaza modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala. 'Eu propun sa facem astazi un raport de respingere pe aceasta initiativa ', a adaugat Boboc.

 

CITITI SISenatul vrea sa ii scape pe oamenii politici de arest. Serban Nicolae (PSD) a initiat un proiect care ar permite ca politicienii sa fie cel mult arestati la domiciliu. Premierul Ponta sustine ca nu stie nimic


"Eu propun invers, sa discutam proiectul meu si celelalte sa fie amendamente. Din punctul meu de vedere, o solutie echilibrata ar fi sa discutam in paralel ambele proiecte. Dar ideea de a se respinge propunerea legislativa a unui parlamentar fara dezbateri mi se pare nefiresc si chiar nedemocratic. Nu am vazut acel proiect, dar exista riscul ca in acest proiect sa nu fie niciun fel de propunere la texte la care eu am facut referire.Societatea nu a inteles de ce Elena Udrea trebuie dusa cu masina in stare de incatusare o data si altadata lasata neincatusata in curtea arestului Capitalei, de ce Horia Georgescu trebuie incatusat la spate, si nu in fata. Iar dispozitia care stabileste, in legea privind executarea pedepselor, ca aceste masuri se dispun de catre directorul penitenciarului - nu sunt aplicabile in cazul retinerii si arestarii", a replicat Serban Nicolae.

La iesirea de la lucrarile comisiei, Nicolae a declarat jurnalistilor ca propunerea sa legislativa nu face niciun fel de discriminare, nereferindu-se la persoane. El a declarat ca nu a criticat procurorii sau judecatorii, care se misca in limita dispozitivelor legale, ci textul normativ.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22