Pe aceeași temă
Proiectul aduce modificări Codului fiscal şi prevede, pe lângă reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, şi extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, faţă de cota redusă de 9%, pentru „livrarea de alimente destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele”, transmite Agerpres
Inițiativa a fost adoptată de Senat în 21 octombrie, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Proiectul a fost iniţiat de către cinci deputaţi PNL: Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heiuş, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu, Florin Roman.
„Din punct de vedere bugetar, propunem ca aceste masuri sa se implementeze incepand cu anul 2020, astfel incat efortul bugetar pentru sustinerea acestora sa fie prevazut in Legea bugetului pentru anul viitor. Daca luam in calcul efectele de runda a doua pe care le vor produce aceste masuri - cresterea conformarii fiscale voluntare (la o cota redusa de TVA de 5%, frauda fiscala poate fi eradicata) -, atunci anticipam chiar o crestere a veniturilor din TVA pe termen mediu si lung", se mentionează in expunerea de motive.
Cota generala de TVA a scazut, de la 1 ianuarie 2016, de la 24% la 20%, iar apoi, de la 1 ianuarie 2017, de la 20% la 19%.