Pe aceeași temă
Intarirea statutului procurorilor prin eliminarea controlului Ministerului Justitiei asupra Ministerului Public, posibilitatea numirii a 3 judecatori la Curtea Constitutionala sau prelungirea masurii retinerii de la 24 la 48 de ore sunt cateva dintre propunerile trimise de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) catre Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei.
Intr-o recomandare privind modificarea si completarea initiativei legislative pentru revizuirea Constitutiei Romaniei, CSM vine cu cateva modificari importante, potrivit Gandul.
Astfel, arata CSM, perioada de retinere ar trebui dublata de la 24 la 48 de ore. Consiliul percepe aceasta perioada de timp ca fiind rezonabila, fapt ce ar permite o ingerinta minima in ceea ce priveste libertatea persoanei.
De altfel, arata Consiliul, durata retinerii nu ar trebui mentionata in Constitutie, ci in Codul de Procedura Penala, “intrucat acest lucru ar permite o mai mare suplete intr-o eventuala procedura de modificare, in ipoteza in care practica ar demonstra insuficienta termenului stabili”.
CSM considera ca, in principiu, aducerea unei persoane in fata judecatorului in termen de 48 de ore de la data privarii de libertate este rezonabila si trebuie considerata ca satisface exigentele notiunii “de indata”, expresie prevazuta de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului.
CSM sa numeasca trei judecatori la CCR
In alta ordine de idei, Consiliul Superior al Magistraturii invoca echilibrul puterilor in stat si propune ca trei judecatori ai Curtii Constitutionale sa fie numiti de CSM, si nu de catre Senat sau Camera Deputatilor, asa cum se intampla acum.
Decizia de a introduce Consiliul intre institutiile cu drept de a propune judecatori la CCR, considera membrii plenului, ar putea conduce la o crestere a calitatii membrilor institutiei si ar asigura o coerenta mai mare intre deciziile Curtii si cele ale Instantei Supreme.
La momentul de fata, Legea Fundamentala precizeaza ca CCR se compune din noua judecatori numiti pentru un mandat de noua ani care nu poate fi prelungit sau innoit, dupa cum urmeaza: trei judecatori numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de presedintele tarii.
“In concordanta cu rolul de garant al independentei Justitiei pe care legea fundamentala l-a acordat Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv din perspectiva gestionarii carierei magistratilor, s-a apreciat ca numirea a trei judecatori la Curtea Constitutionala din randul magistratilor de catre Consiliul Superior al Magistraturii reprezinta, in egala masura, o garantie a independentei politice a celor ce urmeaza sa fie numiti”, argumenteaza Consiliul.
Consiliul vrea eliminarea raspunderii materiale a magistratilor
De altfel, mai arata plenul CSM, se impune eliminarea din Constitutie a raspunderii materiale a magistratilor, urmand ca aceasta problema sa fie reglementata la nivelul legii organice.
Textul de lege la care face referire Consiliul se refera la articolul 52 alineatul (3) din Constitutie, unde se arata ca: “Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii, inclusiv in ceea ce priveste magistratii care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau cu grava neglijenta. Statul exercita dreptul de regres, in conditiile legii”.
In caz contrar, sustine Consiliul, ar trebui reglementata tot la nivel constitutional si raspunderea materiala pentru prejudiciile cauzate de reprezentantii celorlalte puteri in stat – cea Executiva si cea Legislativa.
Consiliul Superior al Magistraturii mai propune si intarirea actualului statut al procurorului, prin statuarea in Constitutie a independentei sale. In acest sens, spune CSM, este necesara inlaturarea controlului desfasurat de ministrul Justitiei asupra activitatii Ministerului Public.