Propunerile de modificare a Codului Penal au disparut de pe site-ul Camerei Deputatilor

P.c. | 06.06.2015

Pe aceeași temă

Lista cu cele aproximativ 20 de propuneri de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala au disparut de pe site-ul Camerei Deputatilor. Acest fapt ar putea avea legatura cu inceperea urmaririi penale a premierului Victor Ponta si cu vizita efectuata la Bucuresti de prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, relateaza ziare.com


Printre propuneri se afla initiativa senatorului PSD Serban Nicolae conform carora doar acuzatii violenti sa mai fie incatusati, iar cei care dezvaluie informatii din dosare penale aflate pe rol sa fie inchisi.
 

O alta propunere era legata de arestarea preventiva, care trebuia sa se faca in baza unor "indicii temeinice", nu a unor suspiciuni rezonabile.

 

O alta initiativa prevedea ca hotararile instantelor sa devina executorii, doar atunci cand apare si motivarea lor, iar cererile de eliberare conditionata sa fie solutionate cat mai repede.
 

Parlamentarii aveau de asemenea pe ordinea de zi proiecte privind amnistia si gratierea, initiative dezbatute intr-o alta forma si in "Martea Neagra" din 2013, dar respinse definitiv anul trecut.
 

Presedintele Iohannis a declarat ca nu este de acord cu modificarea Codului Penal si ca ar putea ataca proiectele la Curtea Constitutionala, daca vor fi adoptate de Parlament.

 

CITITI SI: 20 de proiecte legislative de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala pe masa Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor

 

Prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, aflat intr-o vizita la Bucuresti, a discutat cu presedintele Klaus Iohannis, cu procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, si cu procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, despre Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie. In context, s-a discutat si despre modificarile la legile penale pe care intentioneaza sa le faca Parlamentul.
 

Timmermans s-a intalnit si cu presedintii celor doua camere parlamentare, Tariceanu si Zgonea, cu care a discutat si despre ridicarea imunitatii parlamentare, in contextul in care Senatul a respins solicitarea DNA in cazul Dan Sova, iar Camera Deputatilor are pe masa o solicitare similara in cazul Victor Ponta. "Am vorbit in aceasta dimineata despre asta cu presedintii ambelor camere ale Parlamentului. Am reiterat pozitia noastra ca imunitatea parlamentara are legatura, in general, cu activitatea lor de parlamentari si nu acopera potentiale fapte penale (...) presedintii ambelor camere au fost de acord cu mine asupra acestui aspect", a declarat oficialul european, la conferinta de presa de la Reprezentanta Comisiei Europene, informeaza Mediafax

 

Vineri, premierul Victor Ponta a fost pus sub urmarire penala de procurorii DNA pentru fals, evaziune fiscala si spalare de bani, fapte comise in perioada in care a fost avocat. Totodata, procurorii au cerut Camerei Deputatilor avizul pentru ca Victor Ponta sa poata fi urmarit penal pentru conflict de interese, infractiuni savarsite in timpul exercitarii mandatului de premier.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22