Propunerile parlamentarilor pentru reducerea facturilor la energie: plafonare, compensare și amânare

Laurentiu Gheorghe | 18.10.2021

Comisiile reunite de Industrii și Servicii ale Parlamentului au adoptat luni o serie de măsuri pentru a limita efectele scumpirii curentului și gazelor naturale asupra populației și firmelor din România.

Pe aceeași temă

Astfel, vor fi compensate între anumite paguri facturile și vor fi plafonate și tarifele, măsură propusă inițial de PSD dar a trecut și propunerea USR de reducere temporară a TVA-ului. De asemenea, vor fi compensați în anumite limite furnizorii. Și vor fi supraimpozitați producătorii, dacă vând scump.

Iar modificările se fac prin amendamente la OUG 118/2021, adoptată de guvernul liberal.

Ideea de plafonare a prețurilor la gaze și curent a venit, inițial, de la PSD. Social democrații – susținuți și de câțiva parlamentari de la UDMR - au depus, la Senat, un proiect de lege prin care au solicitat plafonarea prețurilor „la nivelul mediu al lunilor martie – septembrie 2021”.

O analiză a Asociației Energia Inteligentă scotea în evidență faptul că acest text de lege e neclar și lasă loc de interpretare, de vreme ce nu menționa despre ce prețuri este vorba. Cele la care producătorul (cum ar fi Romgaz sau OMV Petrom) vinde gazele furnizorilor? Sau prețurile la care furnizorii vând consumatorilor?

Proiectul de lege inițial de PSD a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ. Și a rămas pe circuitul de avizare.

Inițial, astă vară, liberalii au susținut că nu vor plafonarea prețurilor la energie. A fost o poziție exprimată clar și de la ministrul Energiei, Virgil Popescu, dar și de la premierul demis Florin Cîțu.

Așa că, la începutul lunii octombrie, Guvernul a dat OUG 118/2021. Prin intermediul ei, a adoptat compensări la plata facturii de curent și gaze, atâta vreme cât consumul nu depășește limite prevăzute în actul normativ.

Mai exact, potrivit OUG 118/2021, consumatorilor casnici li se oferă o compensare de 25% din prețul gazelor consumate și una de 25 de bani per kWh consumat.

Ulterior, liberalii s-au râzgândit. Premierul a anunțat că se va lua decizia plafonării prețurilor la gaze și curent. Președintele Klaus Iohannis a spus şi el că ideea este bună, dar că se va aplica pe termen scurt.

Și, în cele din urmă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat și cum vor liberalii să introducă plafonarea, dar și alte măsuri pentru limitarea efectelor scumpirilor din energie. Anume, prin amendamente depuse la OUG 118/2021, pe care tot liberalii au adoptat-o.

Între timp, USR a depus, la Senat, o inițiativă legislativă prin care a propus mai multe măsuri.

Printre ele s-au numărat: reducerea TVA de la 19 la 5% la energie pentru agenții economici, eliminarea accizei pentru curent, scutirea populației de plata certificatelor verzi (deci diminuarea facturii de curent – n.red.) și subvenționarea, pe durata limitată, a energiei termice.

Până la urmă, câte ceva din fiecare inițiativă se regăsește în amendamentele depuse luni dimineață, la comisiile de Servicii și Industrii ale celor două Camere.

Potrivit OUG 118/2021, consumatori casnici puteau primi compensare în valoare de 21 de bani per KWh de curent consumat.

Potrivit amendamentelor votate luni, valoarea compensației poate ajunge pe la 29 de bani per KWh.

Iar cantitatea maximă de curent pe care o poate consuma un casnic în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 a fost majorată, prin amendamente, de la 1000 de Kwh, cât era în OUG 118/2021, la 1500 Kwh (aşadar, un maxim de 300 Kwh pe lună). În plus, se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului în cuantum de 10%.

În plus, prețul final al KWh facturat la populație se plafonează la cel mult 1 leu. Din acest leu, componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maxim 0,525 lei/kWh (la care se adaugă tarife și taxe).

OUG 118/2021 prevedea și compensarea a 25% din prețul gazului consumat, cu condiția ca acesta să nu consume mai multe de 1000 de metri cubi, în cele 5 luni de sezon rece.

Potrivit amendamentelor votate luni, compensarea poate ajunge la cel mult 33%, tot pentru un consum de 1000 de metri cubi.

În plus, prețul gazelor naturale facturat pentru populație se plafonează la cel mult 0,37lei/kWh, din care componenta de preț a gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.

Consumatorii vulnerabili – așa cum sunt ei definiți în Legea 226/2021 – vor putea beneficia, la cerere, de o amânare a facturilor pentru perioade cumprinse între o lună și 6 luni.

Parlamentarii au dat posibilitatea Guvernului să modifice, ulterior, aceste cuantumuri.

În plus, distribuitorii sunt obligați la citirea suplimentară a consumului pentru beneficiarii de ajutoare pentru plata facturilor.

Consumatorul vulnerabil va beneficia de sprijin potrivit legii care îi este mai favorabilă. Cu alte cuvinte, dacă sprijinul pe care îl primește prin intermediul Legii 226/2021 este mai consistent, atunci va beneficia de acel ajutor. În schimb, dacă OUG 118/2021 i-ar asigura o valoare mai mare a ajutorului, atunci în baza acestui act normativ va primi sprijin

Sâmbătă, premierul Florin Cîțu a susținut că vrea să le acorde sprijin celor 500.000 de IMM-uri pentru plata facturilor la curent și gaze.

Documentele consultate de Spotmedia.ro arată, însă, că în urma unui amendament depus de USR, comisiile au fost de acord să sprijine firmele nu în funcție de numărul de angajați, ci în funcție de câtă energie consumă.

Mai exact, potrivit amendamentelor adoptate astăzi în comisii, agenții economici vor fi scutiți de la plata certificatelor verzi, a contribuției de cogenerare și a accizei pentru primii 200 de MWh de curent consumați.

De asemenea, firmele nu vor plăti contravaloarea accizei nici pentru primii 500 de Mwh de gaze naturale consumați.

În plus, în cazul unui consum de curent și gaze cuprins între 0,1 și 500 de Mwh de energie electrică/gaze pe lună, vor plăti pentru aceasta TVA de 5%, în loc de 19%, cât e în prezent.

Din cauză că sunt obligați să vândă curent și gaze la prețuri plafonate, furnizorii riscă să înregistreze pierderi. Sau chiar să se blocheze, în condițiile în care, la un moment dat, prețurile de pe piețele de energie cresc exagerat de mult.

Potrivit amendamentelor votate luni pentru furnizorii de gaze, diferența între prețul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 și plafonul maxim de 250 lei/ MWh, reprezentând prețul gazelor naturale, va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziție distinctă de cheltuieli bugetare.

Pentru furnizorii de curent, diferența între prețul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 și plafonul maxim 525 lei /MWh, reprezentând prețul energiei electrice active, va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziție distinctă de cheltuieli bugetare.

În plus,pentru activitatea de vânzare, comercianţii de energie electrică şi gaze naturale nu pot înregistra o rată a profitului mai mare de 5%, aplicată la costurile de furnizare, fără a fi inclusă achiziţia de energie electriă şi gaze naturale (în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022).

Iar producătorii vor fi supraimpozitați pentru curentul pe care reușesc să îl vândă la preț mare.

Mai exact, amendamentele adoptate luni în comisie prevăd că „pentru producătorii de energie electrică, în perioada 1 noiembrie – 31 martie, venitul suplimentar rezultat din diferența dintre prețul de vânzare a energiei electrice practicat și prețul de 450 lei / MWh se impozitează cu 80%”.

Dar, de vreme ce ele au fost adoptate deja cu unanimitate sau cu majoritate în comisiile parlamentare, sunt șanse bune ca ele să primească și votul final necesar pentru a fi adoptate și a modifica OUG 118/2021.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22