Protest al datornicilor in franci elvetieni in Piata Constitutiei

A. C | 25.01.2015

Pe aceeași temă

 Un miting de protest se desfășoară la această oră în Piața Constituției. Cei adunați, români cu împrumuturi bancare în franci elvețieni, manifestă pentru conversia creditelor în lei, arată Hotnews. Astfel, în urma acțiunii guvernului, băncile ar converti în lei creditele în valuta, la cursul istoric plus maxim 20%.


Mitingul, organizat de Grupul Clienților cu Credite in CHF (ce are aproximativ 16.000 de membri) pe rețeaua de socializare Facebook, a reunit români din toate colțurile țării, veniți împreuna cu familia, copiii și prietenii la București, din orașe precum Bacău, Brăila, Constanța, Cluj, Sfântu Gheorghe, Harghita, Tulcea, Baia Mare, Slatina, Pitești, Timișoara, Oradea, Iași, Turda sau Galați. Site-ul Gândul susține că până acum s-au adunat aproximativ. 1.500 de persoane.
 

Printre solganurile intonate sau afișate pe pancarte de către protestatari se numără "BNR+Banci+Clienti=Vinovati! De ce doar noi suntem penalizați ?", "Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!", "Voi aveți puterea, noi avem durerea!".Organizatorii protestului au lansat și o petiție online, intitulată "Denominarea în Lei a creditelor în valută străină (CHF, EUR, USD)", care a adunat până în acest moment peste 20 000 de semnături.

 

Textul petiției precizează următoarele solicitări:

" - Posibilitatea consumatorilor cu credite în valută straină (CHF, EURO, USD) de a opta pentru conversia creditelor din valuta în lei, la cursul de la data semnarii contractului + o diferență de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fără garanție).
- Interzicerea solicitării și aplicării oricăror altor comisioane, costuri și garanții suplimentare în procesul de conversie a creditelor.
- Interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în noua monedă de creditare.
"

 

CITIȚI ȘI: Mugur ISARESCU, guvernatorul BNR, întâlnire cu Klaus IOHANNIS, pentru discuții despre criza FRANCULUI elvețian

 

Nicolae Cinteză, directorul Direcției Supraveghere din Banca Națională a României, a declarat miercuri, în cadrul dezbaterilor din Camera Deputațtilor pe tema creditelor în franci elvețieni, că impunerea conversiei creditelor din franci elvețieni în lei sau în altă monedă prin intermediul unui act normativ ar putea genera falimentul mai multor bănci.

 

Oamenii politici din alte țări europene au declarat însă că vor interveni în economie pentru a-i ajuta pe cei cu împrumuturi în franci elvețieni. Premierul croat, Zoran Milanovici, a declarat ca "În acest mod, avem timp sa găsim o soluție de lungă durată. Guvernul este aici pentru a-și proteja cetățenii". Băncile vor fi cele care vor suporta costurile suplimentare cauzate de aprecierea francului, a mai adăugat acesta.  Analiștii estimează că decizia guvernului nu va crea dificultăți majore pentru sistemul bancar din Croația.

 

Francul elvetian a înregistrat o creștere record pe 15 ianuarie 2015, de la 3,74 lei la 4,74 lei, în urma deciziei Băncii Naționale a Elveției de a renunța la plafonul minim de schimb valutar, considerând existența acestuia nejustificată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22