Protest CNDB în faţa Ministerului Culturii (FOTO)

Razvan Braileanu | 05.04.2011

Pe aceeași temă

Câteva zeci de artişti au protestat miercuri, 6 aprilie, în faţa Ministerului Culturii, trăgând un semnal de alarmă privind situaţia în care se află Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB). Artiştii au reconstituit momentul coregrafic care s-a desfăşurat în acelaşi loc în 2005, când au protestat împotriva lipsei de susţinere a ministerului faţă de dansul contemporan românesc.
CNDB a fost obligat să părăsească sediul din incinta Teatrului Naţional, odată cu intrarea în renovare a clădirii.

Reprezentanţii Ministerului Culturii au declarat pentru Mediafax că au sigurat birouri pentru CNDB - la Centrul Naţional al Cinematografiei, un spaţiu pentru repetiţii - la Sala Palatului - şi posibilitatea de a susţine spectacole la Teatrul Naţional Bucureşti. La începutul lunii februarie, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a propus ca CNDB să fie mutat într-un cub amplasat pe terenul din jurul sediului în construcţie al Bibliotecii Naţionale a României. Un astfel de spaţiu a fost dat în folosinţă şi Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" de la Iaşi, al cărui sediu se află de asemenea în renovare. "Pe termen lung, va trebui să găsim o clădire pentru Centrul Dansului, dar cum în Bucureşti nu există o astfel de clădire, povestea rămâne deschisă", a mai spus atunci ministrul Culturii, citat de Mediafax.

În urma unor discuţiilor cu reprezentanţii ministerului, Mihai Mihalcea, directorul CNDB, a declarat că nu e mulţumit de implicarea ministerului, care caută mai degrabă găsirea unot soluţii de avarie, pentru calmarea spiritelor. Mihalcea a mai spus că doreşte ca ministrul Culturii să facă o analiză a activităţii CNDB şi, dacă nu e mulţumit, să desfiinţeze instituţia, dar, dacă activitatea CNDB se dovedeşte fructuoasă, să susţină cu adevărat instituţia.

Protestatarii au depus şi o scrisoare la Ministerul Culturii, semnată de peste 250 susţinători ai CNDB (coregrafi, critici de dans, actori, cineaşti, jurnalişti, manageri culturali, scriitori, muzicieni), în care au cerut, printre altele, urgentarea demersurilor privind găsirea unui teren adecvat care să fie pus la dispoziţia CNDB printr-un act oficial pentru o perioadă nelimitată de tip, aprobarea de urgenţă a bugetului necesar pentru construirea unui spaţiu pentru reprezentaţii, repetiţi, birouri şi mărirea bugetului instituţiei astfel încât concursurile de proiecte viitoare să poată răspunde nevoilor financiare existente.

Textul scrisorii:

Către Ministerul Culturii si Patrimoniului National

În atentia domnului Ministru Hunor Kelemen
 
Bucuresti, 05 aprilie, 2011
 
Domnule Ministru,
 
În ultimii ani ne-am putut bucura de existenta unei institutii unice - Centrul National al Dansului – Bucuresti (CNDB), care a creat premisele pentru o activitate coregrafică intensă. Dansatorii si coregrafii din toată tara au beneficiat de spatii de repetitii, sprijin logistic, finantări si o scenă pentru prezentarea spectacolelor create. Existenta acestei institutii ne-a permis nu numai un contact direct cu publicul local, dar a creat un context care a favorizat dezvoltarea multor proiecte internationale. Totodată CNDB a devenit o platformă deschisă pentru arta contemporană în general, favorizând un dialog multidisciplinar. Artistii din toate zonele artei contemporane, teoreticieni, scriitori, jurnalisti, critici, muzicieni, regizori si actori s-au intersectat în programele si proiectele Centrului, dând nastere unei atmosfere catalizatoare, nu numai pentru o miscare coregrafică fără precedent, dar si pentru o întreagă comunitate artistică.

Mentionăm că în prezent nu există nici o altă institutie la nivel national care să facă posibilă activitatea coregrafilor si dansatorilor independenti, consecintele situatiei actuale fiind deosebit de grave.

Având în vedere situatia creată prin pierderea actualului sediu al CNDB,  comunitatea artistică doreste să atragă atentia că foarte multe dintre proiectele  si activitătile noastre sunt blocate fără garantia că acestea vor putea fi continuate în viitorul apropiat, această situatie riscând să producă prejudicii atât artistilor locali, cât si entitătilor din tară si străinătate, cu care colaborăm.

În lipsa unei perspective clare în privinta viitorului spatiu destinat acestei institutii, dar si în privinta termenului la care acesta poate să devină functional, solicităm Ministerului Culturii si Patrimoniului National următoarele:

- Urgentarea demersurilor privind găsirea unui teren adecvat, care sa fie pus la dispozitia Centrului National al Dansului printr-un act oficial (HG), care să garanteze folosinta acestuia pe o perioadă nelimitată de timp;

- Aprobarea de urgentă a bugetului necesar pentru construirea unui spatiu similar cubului realizat pentru Teatrul National din Iasi, care să răspundă nevoilor existente: spatiu scenic, spatiu de repetitii, birouri, cabine si alte spatii adiacente obligatorii;

- Mărirea bugetului institutiei astfel încât concursurile de proiecte viitoare să poată răspunde nevoilor financiare existente, Centrul National al Dansului fiind unicul finantator specific al coregrafiei contemporane la nivel national;
 
- Scoaterea neîntârziată la concurs, în conditiile legii, a postului de director al institutiei si asigurarea conditiilor de transparentă si impartialitate din partea membrilor comisiei. De asemenea, având în vedere că Centrul National al Dansului este rezultatul eforturilor si demersurilor realizate timp de multi ani de către dansatorii si coregrafii independenti si de structurile neguvernamentale active în sfera dansului contemporan, considerăm pe deplin justificată prezenta în comisia de selectie a noului director a unui membru desemnat de dansatorii si coregrafii independenti, astfel încât nevoile acestora să poată fi recunoscute si luate în considerare;
 
- Constituirea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanti ai MCPN si profesionisti independenti care să elaboreze o strategie de dezvoltare a domeniului coregrafic pe termen scurt, mediu si lung;
 
- Stabilirea unor termene precise până la care demersurile si măsurile expuse mai sus să fie finalizate si garantarea respectării acestor termene prin semnarea unui acord oficial între CNDB si MCPN.
 
Vă multumim pentru atentia acordată si sperăm la rezolvarea cât mai grabnică a solicitărilor noastre.
 
Semnează: 264 de personalitati ale scenei culturale

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22