Protest în Piața Victoriei la patru ani de la mitingul diasporei reprimat cu brutalitate de jandarmi

L. G. | 10.08.2022

„10 august – Nu uităm și nu iertăm” este intitulat mitingul organizat de comunitatea Declic care solicită urgentarea anchetei privind autorii violențelor din 10 august 2018.

Pe aceeași temă

Comunitatea Declic solicită urgentarea anchetei privind violenţele din 10 august 2018 şi precizează că 24 de jandarmi sunt urmăriţi penal.

În data de 10 august 2018, aproximativ 100.000 de oameni s-au adunat în Piața Victoriei în încercarea de a opri asaltul PSD asupra justiției. O manifestație împotriva Guvernului Viorica Dăncilă, care s-a încheiat cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă ale jandarmilor. Peste 700 de oameni au făcut plângeri penale după ce au fost loviți de jandarmi sau au inhalat gaze lacrimogene. Cine răspunde pentru acele violențe? Un răspuns așteptat patru ani, timp în care dosarul penal s-a plimbat între parchete și instanțe.

Momentul care a declanșat intervenția brutală a fost în jurul orei 23.00, când doi jandarmi, o femeie și un bărbat, au fost prinsi de câțiva ultrași care au început sa-i lovească. Câțiva manifestanți au încercat sa-i protejeze, acoperindu-i cu trupurile lor.

Curtea de Apel București a decis redeschiderea dosarului 10 august -  HotNews.ro

La ora 23:10, Jandarmeria intervine în forță pentru evacuarea pieței. Se folosesc grenade lacrimogene și tunurile cu apă. Oamenii fug pe bulevardele adiacente, unde sunt urmăriți de jandarmi și loviți. Toată acțiunea este coordonată de șeful Brigăzii speciale de intervenție a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv - "bărbatul în alb".

La ora 23.30, președintele Klaus Iohannis condamnă intervenția brutală a Jandarmilor, pe care o consideră disproporționată. "Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei”, a scris Iohannis pe Facebook.

Dirijorul în alb” de la mitingul diasporei din 10 august a dat în judecată  Jandarmeria | Digi24

Ciocnirile cu jandarmii au continuat pe strazile adiacente Pieței Victoriei. În total, peste 400 de persoane au avut nevoie de asistență medicală, iar pe rețelele de socializare au apărut numeroase înregistrări video ale unor momente în care jandarmii lovesc cu brutalitate protestatari care sunt cu mâinile ridicate și nu au manifestări violente.

Comunitatea Declic a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că face apel la urgentarea cercetărilor şi extinderea anchetei.

“24 de jandarmi sunt urmăriţi penal pentru lovirea şi gazarea protestatarilor paşnici şi a jurnaliştilor, la 4 ani de la evenimentele din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei. Comunitatea Declic face un apel la procurorul general şi la procurorii militari care anchetează violenţele din 10 august 2018 să urgenteze cercetările şi să extindă ancheta şi către cei care au dat ordin să fie atacaţi oamenii care protestau paşnic”, se arată în comunicat.

Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei prin care Declic cere anchetă corectă în dosarul 10 august, a afirmat că procurorii ocolesc vinovaţii morali.

“24 de oameni puşi sub acuzare nu e un număr mic, într-adevăr. Însă nu putem să nu constatăm că procurorii ocolesc vinovaţii morali. Acarul Păun se pregăteşte de închisoare, dar cine i-a dat ordinul e liniştit, îşi face planuri de o nouă campanie electorală. Arătăm cu degetul direct spre zona politică, spre politicienii care au dat ordinul jandarmilor să atace mulţimea care protesta paşnic”, a declarat  Cătălina Hopârteanu.

3 ani, niciun vinovat pedepsit. Protest in Piata Victoriei de 10 august:  "Tergiversarea dosarului a dus la anularea si distrugerea unor probe care  nu mai pot fi recuperate" - Aktual24

Conform sursei citate, printre cei 24 de acuzaţi sunt şi foştii şefi ai Jandarmeriei, Laurenţiu Valentin Cazan, Mihai Dan Chirică, Sebastian Gheorghe Cucoş şi Ionuţ Cătălin Sindile, puşi sub urmărire penală pentru intervenţia ilegală şi abuzivă din 10 august 2018, când sute de protestatari paşnici au fost bătuţi şi gazaţi.

Comunitatea Declic a precizat că declaraţiile jandarmilor audiaţi la Secţia Militară scot la iveală faptul că au primit ordin să îşi acopere numerele de identificare de pe căşti şi de pe echipamente, chiar cu o zi înainte de 10 august 2018.

“Cei care au dat ordine atunci nu sunt luaţi la întrebări nici la 4 ani de la aceste dispoziţii abuzive. Oare o fi drept, stimaţi comandanţi ai Jandarmeriei, să vă trimiteţi subordonaţii la închisoare pentru nişte politicieni care să vă ţină în funcţie?”, a completat Cătălina Hopârteanu.

Pentru a marca patru ani de la 10 august 2018, membrii Declic vor fi prezenţi miercuri, în Piaţa Victoriei, de la ora 18.00, alături de alte organizaţii civice, la protestul „10 august - Nu uităm şi nu iertăm”.

De asemenea, comunitatea Declic va aduce în Piaţa Victoriei caravana  „10 august - Nu uităm şi nu iertăm”, cu imagini din ziua de 10 august 2018.

“Caravana a trecut zilnic, din 1 august, prin faţa Guvernului, a Parlamentului, a Palatului Cotroceni şi a Parchetului General, ca să vadă toţi, de la preşedintele Klaus Iohannis până la procurorul general, Gabriela Scutea, că cetăţenii nu au uitat, sunt atenţi la ce se întâmplă cu ancheta şi vor dreptate. De asemenea, elefantul roz, pe care Declic l-a realizat în momentul clasării dosarului, pentru că niciun politician nu părea să mai vadă, va fi adus în piaţă şi gazat într-un gest simbolic”, a mai transmis comunitatea Declic.

Demersul Declic este susţinut de peste 61.200 de cetăţeni care au semnat deja petiţia prin care cer o anchetă corectă în cazul 10 august.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22