Pe aceeași temă
19:20. Câțiva parlamentari de la Uniunea Salvați România, în frunte cu președintele Dan Barna, s-au alăturat oamenilor care protestează. De asemenea, la protest au venit și senatori și deputați PNL, transmite Digi 24.
Zeci de oameni manifestează la această oră în București, într-un protest spontan, după ce PSD, ALDE și UDMR au adoptat modificările controversate la cele două legi, în ciuda mesajelor venite de la opoziție, președintele țării, societatea civilă, puternice organisme internaționale în domeniu, dar și de la partenerii României, transmite Digi 24.
Oamenii fluieră și scandează împotriva puterii mesaje precum „PSD - ciuma roșie!”, „Slugilor!”, „Hoții!”, „Justiție, nu corupție!”
Manifestarea de astăzi nu era prevăzută de către organizatorii tradiționali, un protest fiind programat pentru marți, când în Parlament era programat votul pe cele două legi. Însă, astăzi, PSD a solicitat devansarea votului privind cele două legi, după ședința solemnă în memoria regelui Mihai.
Camera Deputaţilor a adoptat luni cu 179 de voturi „pentru” şi 90 de voturi „împotrivă” modificările aduse legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor într-o şedinţă de vot final convocată ad-hoc.
De asemenea, a fost adoptată, cu 167 de voturi „pentru” şi 90 de voturi „împotrivă” şi modificarea legii ANI, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept. Cinci parlamentari de la PSD și ALDE ar benficia din start de aceste modificări.
Biroul Permanent al Senatului a fost convocat la ora 18:00 pentru a decide calendarul adoptării legii 303/2004.
Deputaţii PNL şi USR au încercat să amâne votul abordând strategia dreptului la replică: un deputat care vorbea de la tribună invoca numele altui deputat prezent, care la rândul lui, potrivit regulamentului, avea dreptul să îi dea replica celui care i-a rostit numele.
Preşedintele de şedinţă, social-democratul Gabriel Vlase, a tăiat în repetate rânduri microfonul membrilor opoziţiei şi la un moment dat chiar a pus capăt intervenţiilor deputaţilor PNL şi USR.
Deputaţii USR au fluierat pe tot parcursul sesiunii de vot, iar liberalii au bătut cu palmele în bănci.