Protest la Salon du Livre. Andrei Marga: Nu mi-am dat seama să fie vreun protest

Fara Autor | 22.03.2013

Pe aceeași temă

Un grup de zece artişti români şi străini, din Franţa, au protestat, joi seară, la „Salonul de Carte de la Paris” faţă de absenţa scriitorilor români de anvergură, care au refuzat să vină la eveniment, în semn de protest faţă de conducerea ICR. Despre acest eveniment, Andrei Marga a spus prin telefon de la Paris că nu şi-a dat seama de vreun protest şi că a fost preocupat de primirea preşedintelui francez François Hollande, potrivit Digi 24.

Inaugurarea Salon du Livre în care România, ştim bine, este ţară invitată de onoare a fost pentru România, cu siguranţă, o sărbătoare şi un succes. Au fost peste 1.000 de participanţi, standul românesc fiind unul dintre cele mai vizitate şi trebuie să remarc cu satisfacţie, deşi eu în general sunt destul de critic, bogăţia foarte pronunţată a standului românesc şi cu cărţi care au fost editate în Franţa şi cu producţia editurilor din ţară. Un succes enorm.

Dacă dumneavostră vorbiţi de altceva, probabil că aveţi date, dar vă spun, covârşitoarea parte a celor 1.000 de oameni au văzut cu totul altceva. Trebuie să spune clar, drepturile de a protesta e înscris în libertăţile moderne, în Constituţie, nu e nicio problemă. Dacă sunt deziderate, se vor trata cu toată maturitatea”, a spus Andrei Marga.

Despre doleanţele protestatarilor, Andrei Marga a răspuns: „Spun foarte simplu, faptul că cineva participă sau nu este o decizie personală. Nu putem să intrăm în cugetul nimănui şi e dreptul fiecăruia să decidă. În rest, sunt simple intoxicări, simple falsuri, puse probabil în gura cuiva, dar pot să vă spun încă o dată şi puteţi consulta oamenii care au fost aici (Paris – n.red.), nu a fost aşa ceva, sau au fost, probabil, marginale.

Eu trebuie să vă spun foarte sincer, am fost preocupat de primirea preşedintelui Hollande, care a fost foarte informat asupra standului nostru, asupra prezenţei româneşti. Nu mi-am dat seama să fie vreun protest. Ce a făcut fiecare, individual, nu era treaba mea să-i urmăresc. Poate că au fost proteste, puteţi consulta principalii intelectuali ai ţării şi veţi avea, cred, aceeaşi opinie pe care şi eu am exprimat-o.

Despre lipsa lui Andrei Pleşu, Andrei Marga a comentat: „Ar fi bine ca toţi intelectualii, toţi care suntem, toţi cetăţenii de ce nu, când vorbim despre ceva, să ne informăm în prealabil. Trebuie să revenim şi în ţara noastră la o exigenţă normală de a spune ce se bazează pe probe, iar dacă nu avem probe atunci să ne vedem de treabă”.

Acesta a mai spus că în legătură cu ICR şi cu persoanele din această instituţie circulă „tot felul de basme care sunt reluate în neştire, fără a se verifica”, iar instituţia este „mai transparentă ca oricând”.

Legat de refuzul ICR de a finanţa anumite proiecte importante, precum TIFF, Anonimul, Andrei Marga a răspuns: „Sunteţi în completă eroare, uitaţi-vă pe site-ul ICR-ului, acestea sunt finanţate de mult. Acesta ese un alt fals pentru a intoxica oamenii. Sunt finanţate fără probleme. Această intoxicare este un rol eminamente politic. Se pot pune pe hârtie orice aberaţie. Apelul meu modest e să revenim la fapte. A discuta fără fapte e o aventura care costă”.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22