Proteste ale societatii civile fata de decizia de a trece ICR in subordinea Senatului. SEMNATI AICI

Fara Autor | 16.06.2012

Pe aceeași temă

Mai multi lideri ai societatii civile critica decizia Guvernului Ponta de a trece prin ordonanta de urgenta Institutul Cultural Roman de sub patronajul Administratiei Prezidentiale sub cel al Senatului. Protestul intitulat "Care era urgenta la ICR?" a adunat pina acum peste 500 de semnaturi. Intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta, initiata de reprezentanti ai comunitatii culturale din Romania si din strainatate, se cere anularea ordonantei.


Va prezentam ambele proteste. Lista semnatarilor este deschisa. SEMNEAZA AICI

CARE E URGENTA DE LA ICR?
Protest al societatii civile

Societatea civila, ca si organizatiile de monitorizare ale democratiei, au condamnat adesea practica neconstitutionala si nedemocratica a legislarii prin ordonante de urgenta. De aceea, protestam si de aceasta data fata de intentia declarata a Guvernului de a regla situatia Institutului Cultural Roman prin intermediul unei asemenea ordonante. In vreme ce monumente istorice precum Hala Matache se distrug zilnic fara nici o interventie, cum poate fi justificat caracterul de urgenta de la ICR? Institutul Cultural Roman a fost supus unui control prelungit al Curtii de Conturi astfel incat, indiferent de criticile care se pot aduce acestei institutii sau unor persoane care o conduc, e limpede ca nu exista nici un motiv care sa justifice urgenta. Nu are loc nici un jaf al banului public sau vreo alta amenintare la adresa Culturii din partea acestei institutii.

Printre semnatarii acestui apel exista unii care au criticat in decursul anilor ICR si conducerea sa actuala si credem ca este necesara o dezbatere publica pentru a discuta cat si cum putem cheltui in timpuri de austeritate pentru promovarea culturii romane in strainatate, ca si cele mai potrivite parghii institutionale pentru a numi si supraveghea conducerea ei. Dar reglarea printr-o ordonanta de urgenta nu e forma potrivita. Cerem primului ministru Victor Ponta si ministrului Culturii, Mircea Diaconu, sa initieze aceasta dezbatere care sa produca neintarziat un proiect de lege introdus pe cale ordinara in Parlamentul Romaniei.

Semnatari:
Cristian Pirvulescu, Asociatia Pro Democratia
Alina Mungiu Pippidi, Societatea Academica din Romania
Vasile Ernu, Critic Atac
Cristina Guseth, Freedom House Romania
Razvan Bobulescu, Alma Mater
Roxana Wring, Asociatia Pro.Do.Mo
Stefan Vlaston, EDU CER
Cristian Ghinea, Centrul Roman de Politici Europene
Radu Nicosevici, Academia de Advocacy
Corneliu Porumboiu, regizor si scenarist
Norman Manea, scriitor


 
Contestarea OUG cu privire la functionarea Institutului Cultural Roman 
SEMNEAZA AICI

Scrisoare deschisa catre Primul Ministru al Romaniei

Domnule Prim-Ministru,

Reprezentanti ai comunitatii culturale din Romania si din strainatate va solicita prin prezenta scrisoare anularea ordonantei de urgenta a Legii nr. 356/2003, privind statutul , organizarea si functionarea Institutului Cultural Roman.

Contestam in primul rand schimbarea acestui statut printr-o ordonanta de urgenta, considerand ca nu exista niciun temei pentru o astfel de decizie a guvernului. Activitatea ICR a fost si poate fi inca monitorizata si evaluata, atat calitativ, cat si financiar, in baza rapoartelor institutiei si a rezultatelor cuantificabile ale acesteia, de catre institutii competente in acest sens. Exista date publice care dovedesc ca aceasta activitate s-a desfasurat in mod transparent, pe criterii profesionale si nu politice. Orice acuza care sustine contrariul ar trebui sa fie bazata pe argumente fondate.

Trecerea din subordinea autoritatii simbolice a institutiei presedintiei in subordinea Senatului este o falsa pretentie de depolitizare, cata vreme Senatul este o institutie politica, alcatuita in majoritate din reprezentanti ai partidelor politice. Abia aceasta decizie este o forma de politizare a ICR si de pierdere a autonomiei actului cultural. Activitatea ICR nu s-a desfasurat conform unei agende politice, lucru reflectat in toti acesti ani prin diversitatea proiectelor culturale realizate de, sau cu sprijinul ICR, proiecte care nu s-au rezumat la reprezentarea nationala ci au intrat in dialog cu alte culturi, au promovat valori recunoscute si au incurajat si generatiile tinere, au atras atentia asupra unei culturi romane vii.

Solicitam pastrarea legii de functionare a ICR in formula actuala si organizarea unei dezbateri publice inainte de orice schimbare structurala.

Aceasta scrisoare nu este doar una de adeziune fata de institutia ICR, ea este in acelasi timp un semnal de alarma fata de modul abuziv si arbitrar in care autoritatile statului inteleg administrarea culturii. Asteptam un raspuns public din partea dumneavoastra asigurandu-va ca vom intreprinde toate demersurile necesare in vederea contestarii acestei decizii.

Semneaza aceasta scrisoare:

Cinty Ionescu, artist video, Oana Tanase, curator, critic de arta, Alexandra Pirici, coregraf, Raluca Voinea, curator, critic de arta, Oana Stanescu, manager cultural, Ioana Gruenwald, manager cultural, Antonela Vulpe, artist video, Dan Perjovschi, artist, Lia Perjovschi, artist, Andrei Dinu, scenograf, Eduard Constantin, artist vizual, Doina Anghel, istoric de arta, Mihail Bumbes, istoric si activist, presedinte Militia Spirituala, Thomas Ciulei, regizor si producator, Doru Caluianu, avocet, Simona Kessler, agent literar, Andreea Vintze, artist vizual, Mihai Mihalcea, coregraf, director al Centrului National al Dansului, Alexandru Solomon, regizor, producator, Madalina Dan, coregraf, Anca Benera, artist vizual, Arnold Estefan, artist vizual, Angelica Iacob, manager cultural, Daria Ghiu, jurnalist cultural, Nicoleta Braniste, manager cultural, in numele ColectivA, Ecaterina Vrana, artist vizual, Livia Pancu, curator

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22