Proteste în Bucureşti şi în ţară faţă de OUG privind graţierea şi modificare Codului penal

E.b. | 18.01.2017

Cel puțin 1.000 de persoane în Piaţa Universităţii din Capitală, dar şi în alte oraşe din ţară - Timişoara, Iaşi, Sibiu, pentru a protesta faţă de ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului penal.

Pe aceeași temă

 

 

UPADTEProtestul din Piaţa Victoriei din Capitală, faţă de proiectele de graţiere şi modificare a Codului penal elaborate de Ministerul Justiţiei, s-a încheiat. Circa 3.000 de oameni au cerut demisia Guvernului şi au scandat "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta", "DNA să vină să vă ia", "Jos penalii!", "La închisoare, nu la guvernare!".

 

 

UPADTE: Peste trei mii de oameni protestează, miercuri seară, în Piaţa Victoriei, faţă de intenţia Guvernului de a da o ordonanţă de graţiere şi una de modificare a Codului penal, conform News.ro.  
 

 

UPDATE: Aproximativ o mie de oameni s-au strâns, miercuri seară, în Piaţa Universităţii din Bucureşti pentru a protesta faţă de intenţia Guvernului de a da o ordonanţă de graţiere şi una de modificare a Codului penal, ei scandând "În democraţie, hoţii stau la puşcărie", "Colectiv!", "Dragnea si ai lui, ciuma neamului". După aproape două ore, manifestanţii au plecat în marş spre Palatul Victoria. La miting, organizat în urma unui apel pe Facebook, a venit şi Nicuşor Dan, liderul Uniunii Salvaţi România. Sute de oameni au protestat şi la Cluj, Timişoara, Craiova, Sibiu şi Iaşi.

 

UPDATE: Cel puțin 1.000 de persoane protestează în Piața Universității față de proiectul de ordonanță privind grațierea și modificarea Codului Penal. Mii de persoane și-au anunțat prezența pe rețelele de socializare, atât în București, cât și în alte mari orașe din țară, conform Digi24.ro

 

 Protestatarii au pornit spre sediul Guvernului, însoțiți de jandarmi. 

 

Protestatarii merg pe Bulevardul Magheru, pe șosea, și scandează: „Demisia”, „Auditați și condamnați”, „La închisoare nu la guvernare”, „Ieșiți din casă dacă vă pasă”, „PSD, ciuma roșie”.

 

 

 

 

Marșul se desfășoară pe două benzi de circulație.

 

Ştirea iniţială/ Circulaţia rutieră pe bulevardul Magheru, sensul către Piaţa Victoriei, este blocată, câteva sute de oameni îndreaptându-se spre sediul Guvernului, aceştia protestând faţă de ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor.

 

Sute de oameni protestează în Piaţa Universităţii din Capitală faţă de OUG privind justiţia

 

"Clasa politică va trebui să nu mai mintă şi să nu mai fure. Chiar şi astăzi (n.r miercuri), în timpul şedinţei guvernului, am ascultat o mie de minciuni. Voiau să pună ordonanţa, nu voiau să o pună, după aia s-a dovedit că avea pe ea data de 18.(...) Lucrurile nu trebuie făcute aşa, mişel, pe sub mână. Pot fi discutate, comentate, lumea poate să îşi spună opinia într-un mod organizat dar nu aşa lovituri, cuţit în spate", spune un protestatar, conform Mediafax.

 

"Luăm act şi atitudine faţă de ceea ce vrea să facă guvernul. Consider că societatea civilă trebuie să iasă mai des în stradă şi să ia atitudine legat de ceea ce încearcă să facă guvernul legat de graţiere. Nu e normal ca peste noapte, printr-o hotărâre de guvern să schimbi legea, Codul Penal. Clasa politică, din păcate, nu este cea care ar trebui să fie. Permierul ar trebui să fie atent la ce hotărâri de guvern, ordonanţe de urgenţă adoptă. Din moment ce vor să scoată abuzul în serviciu e posibil să fie preferenţială legea", susţine un tânăr participant la protest.

 

"Ne strângem la Universitate începând cu ora 18:00. Daca suntem destui mergem într-un marş spre Guvern. Pornim în marş la ora 20:00", au scris iniţiatorii protestului pe pagina de Facebook "Nu legii graţierii şi amnistiei".

 

 

Cluj:  Conflict între manifestanţi şi jandarmi la protestul împotriva graţierii 
 

 

Peste 250 de persoane protestează, miercuri seară, la Cluj-Napoca, faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului vizând graţierea şi modificările Codului penal.

 

La un moment dat, între câţiva manifestanţi şi jandarmi izbucnind un conflict, în condiţiile în care forţele de ordine le-au cerut acestora să se legitimeze, conform News.ro.

 

Atunci, oamenii au început să scandeze oamenii scandând: ”Jandarmeria apără hoţia” şi ”Ruşine!”.

 

Proteste similare au loc în mai multe oraşe din ţară, între care Timişoara, Craiova şi Sibiu.

 

Manifestanţii s-au adunat, începând cu ora 18.00, în Piaţa Unirii din municipiul Cluj-Napoca, ei având pancarte cu mesaje precum: ”În democraţie hoţii stau la puşcărie”, ”Ei graţiaţi, noi furaţi”, ”Fără graţiei, fără amnistie, Clujul n-are amnezie”.

 

De asemenea, ei au scandat ”Afară cu PSD din ţară” şi ”Vrem program de guvernare, nu penali cu condamnare”.

 

”Aceste ilegalităţi nu sunt justificate de aceea am ieşit în stradă. Cred că votul (n.r. - din 11 decembrie) a fost viciat prin manipularea la care poporul român este supus”, a spus unul dintre protestatari.

 

La un moment dat, între câţiva protestatari, unui dintre având o portavoce, şi jandarmi a izbucnit un conflict, forţele de ordine cerându-le acestora să se legitimeze. Oamenii au refuzat, iar manifestanţii au început să strige ”Jandarmeria apără hoţia” şi ”Ruşine”.

 

Proteste similare au loc în mai multe oraşe din ţară, între care Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Iaşi.

 

 

Timişoara: ”Graţiere non grata”

 

 

La Timişoara, aproximativ o sută de oameni protestează în Piaţa Victoriei din centrul municipiului, ei având pancarte cu mesaje precum ”Graţiere non grata” sau ”Spunem nu amnistiei şi graţierii”. 

 

 

La Iaşi se strigă :”Guvernaţi, nu graţiaţi”

 

 

Şi în Piaţa Unirii din Iaşi s-au adunat aproximativ o sută de persoane, în majoritate tineri. Ei scandează împotriva Guvernului, Avocatului Poporului şi a lui liderului PSD, Liviu Dragnea: ”Guvernaţi, nu graţiaţi”, ”DNA să nu ne laşi vino şi la noi la Iaşi”, ”Decât la Casa Albă, mai bine la Poarta Albă”. Manifestanţii au şi pancarte pe care scrie ”Voi cu democraţia sau voi cu lescu?” sau ”Legea graţierii, ruşinea ţării”.

 

 

 

La Sibiu: ”Ei graţiaţi, noi furaţi”

 

 

La Sibiu, aproximativ 200 de persoane - tineri şi vârstnici, dar şi câţiva copii -  s-au strâns în Piaţa Mare având pancarte pe care se poate citi ”Ei graţiaţi, noi furaţi”. Participanţii la protest cântă ”Doi elefanţi se legănau pe o pânză a graţierii”. Majoritatea manifestanţilor sunt membri sau simpatizanţi ai PNL şi USR.

 

Totodată, aproximativ 30 de persoane au protestat şi la Craiova, în Piaţa Mihai Viteazul, ei afişând banere cu mesaje precum "Nu amnistiei" şi "Dragnea, te iubesc". Protestul a durat câteva zeci de minute.

 

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

 

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice. În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.
 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22