Proteste spontane în Sănătate din cauza tăierilor de salarii: la Craiova și București

Dora Vulcan | 16.04.2018

Câteva sute de angajați ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova protestează luni spontan, în curtea unităţii medicale, pentru că le-au fost diminuate sporurile cu până la 50%. Alți zeci de angajaţi ai Spitalului „Bagdasar Arseni” din Capitală protestează și ei pentrureducerea sporurilor cu până la 1.700 de lei.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Spitalul de urgență din Craiova, ”Bagdasar Arseni” (neurochirurgie) și ”Marius Nasta” (pneumoftiziologie) din București - sunt doar trei dintre spitalele în curtea cărora salariații au ieșit la proteste spontane, disperați de reducerile salariale. Oamenii au ieșit în stradă după ce au constatat că le-au fost tăiate sporurile și că ”majorarea salarială” i-a lăsat în buzunar cu reduceri ale veniturilor între 1.300 și 1.700 de lei. Legea salarizării, ale cărei majorări au fost trâmbițate până în ultima clipă de PSD și de miniștrii Olguța Vasilescu și Sorina Pintea, anunțată triumfalist inclusiv ca măsură împotriva exodului angajaților din Sănătate va împinge peste hotare tot mai mulți salariați din sistem.

 

 Protestul a început în jurul orei 8:00, când aproximativ 200 de angajaţi, în mare parte asistenţi medicali şi infirmieri, au ieşit în curtea spitalului, nemulţumiţi că sporurile le-au fost diminuate cu procente între 20 şi 50%. În ultima perioadă, au avut loc proteste în mai multe spitale din ţară, cadrele medicale fiind nemulţumite că le-au fost micşorate sporurile şi astfel le-au scăzut veniturile cu câteva sute de lei, diminuările putând ajunge până la 1.300-1.500 de lei, transmite Digi 24. 

 

Câteva zeci de angajaţi ai Spitalului „Bagdasar Arseni” din Capitală protestează luni dimineaţă, în curtea unităţii medicale, reclamând reducerea sporurilor cu până la 1.700 de lei.

 

O parte a angajaţilor Spitalului „Bagdasar Arseni” au protestat şi vineri, iar luni dimineaţă au reluat protestele în curtea unităţii medicale, reclamând că au ajuns să piardă din venituri chiar şi 1/700 de lei, după reducerea sporurilor. Cei mai afectaţi sunt asistenţii şi infirmierii, care spun că au scăderi salariale între 1.000 şi 1.700 de lei în urma aplicării noii legi a salarizării şi a noului regulament al sporurilor.

 

O delegaţie a protestatarilor ar urma să meargă la discuţii cu conducerea spitalului.

 

Noi proteste ar urma să aibă loc luni şi la Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală.

 

 

***

 

În ultima perioadă, au avut loc proteste ale angajaţilor în mai multe spitale din Capitală - Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” şi Institutul pentru Boli Cardiovasculare "C. C. Iliescu" din cadrul Spitalului Fundeni.

 

Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.

 

Măsura este contestată de către sindicaliştii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.

 

 

 

  •  Pintea recunoaște că salariile scad și le cere șefilor de spitale să acopere diferența

 

 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, recunoaște că, în urma aplicării Legii salarizării unitare, aproximativ 10% dintre angajații din sistemul sanitar nu vor beneficia de creșteri salariale, ci, dimpotrivă, vor încasa mai puțini bani. 

 

 

„Noi aplicăm în acest moment o lege. Legea salarizării spune că se majorează salariile de încadrare și sporurile se plafonează la 30% pe ordonator principal de credite. Deci, practic, această aplicare a regulamentului (privind sporurile - n.r.) trebuie să respecte legea. Există anumite categorii de salariați ale căror venituri scad în urma aplicării Legii salarizării, pentru că aceste categorii de salariați nu beneficiază de creşterea salariului de încadrare până în 2022, așa cum beneficiază medicii și asistentele medicale”, a declarat, vineri, ministrul Sănătății, citată de Digi 24. 

 

 

Pentru ca aceste pierderi să fie acoperite față de nivelul lunii februarie, există în lege o prevedere care spune că spitalele pot acorda stimulente în limita a două salarii minime brute pe țară, pentru fiecare angajat, pe lună. Poate fi aplicată pentru a compensa aceste pierderi de venituri care există la anumite categorii, respectiv la personalul auxiliar”, a propus Pintea.

 

 

Întrebată dacă managerii de spitale au bani pentru aceste compensații, ministrul Sănătății a sugerat că, dacă se dorește, se pot găsi bani, fără a detalia însă dacă o astfel de măsură i-ar putea afecta pe pacienți.

 

 

„Fiind fost manager de spital, pot să vă spun că există această posibilitate (...) Sunt și greșeli de management, de interpretare a legii. În acest moment nu pot să fac o evaluare exactă, fiecare ce bani are. Eu spun că pot să aplice o lege care este în vigoare, ca să poată compensa niște pierderi de venituri (...) Este vorba de a se gospodări fiecare”, a declarat Pintea.

 

 

Întrebată câți angajați din sistem vor lua mai puțini bani pe luna martie, ministrul a răspuns: „Aproximativ 10% din sistemul sanitar. Nu aș putea să vă dau un număr exact”.

 

 

***

 

La sfârșitul lunii februarie, atât ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, cât și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, vorbeau despre creșterile de salarii din sistemul sanitar.

 

 

„Este vorba de absolut toţi medicii şi toate asistentele care urcă pe grilă din 2022 direct, începând de mâine, vă vom transmite salariile ca să vedeţi despre ce este vorba. Pot să va spun că un medic primar, de exemplu, de la 4.000 de lei ajunge la 15.000 de lei, la care se adaugă în mod evident vechimea şi celelalte sporuri de care beneficiază. În sistemul de sănătate, salariile chiar vor fi foarte mari şi ne-am bucurat să constatăm că încă de anul trecut s-a redus exodul medicilor cu 40% doar pe promisiunea că vor creşte salariile”, a spus ministrul Vasilescu.

 

 

La rândul său, Sorina Pintea declara că nu vor exista scăderi salariale în rândul medicilor. În anunțul făcut pe 8 februarie, demnitarul declara că salariul lunar al unui medic legist, de exemplu, va ajunge și la 4.000 de euro, iar toate lefurile din Sănătate vor crește. Pintea preciza că ar exista probleme doar pentru 3% din angajații din subordinea Ministerului, „dar nu au probleme mari”.

 

 

Salariile medicilor si asistentilor vor creste in luna martie cu procente cuprinse intre 70% si 172%, fata de nivelul din luna ianuarie, potrivit legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice, anuntase, pe 8 februarie, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, intr-o conferinta de presa, la scurt timp dupa instalarea in functie.

 

 

Ministrul Sanatatii a dat asigurari, la acea vreme, ca exista bani cuprinsi in buget pentru aceste majorari subtsantiale, adaugand ca "Principala mea temere este sa avem un act medical de calitate, corespunzator acestor salarii. Aducem salariile la aproape nivelul Uniunii Europene, deci cred ca trebuie sa oferim si servicii la nivel de Uniunea Europeana. In acest moment nu mai exista scuza."

 

 

"Salariile personalului medical vor inregistra cresteri semnificative in acest an, iar salarizarea din domeniu va ajunge pentru prima data aproape de nivelul din Uniunea Europeana, astfel incat unele salarii vor depasi 4.000 de euro dupa maririle de la 1 martie. Cresterile salariale prevazute de legea cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice se aplica in doua etape: incepand cu data de 1 ianuarie 2018 salariile brute ale personalului medical cresc cu 25% fata de salariile din decembrie 2017, inclusiv cel al sporurilor aflate in plata la 31 decembrie 2017", afirma, in urma cu o luna, Sorina Pintea.

 

 

"Incepand cu data de 1 martie 2018, salariile medicilor si asistentilor medicali cresc la nivelul salariilor de baza stabilite pentru anul 2022. Salariile de baza ale medicilor si asistentilor medicali, salarii brute, vor creste fata de luna ianuarie cu procente cuprinse intre 70% si 172%. Un medic primar din unitati sanitare clinice are un salariu de baza net in decembrie 2017 de 3.939 de lei, in ianuarie 2018 de 4.108 lei, iar in martie 2018 de 9.106. Aceste salarii nete nu au cuprinse sporurile acordate pentru orele de garda, sporurile pentru conditii, care pot dubla salariul net"declara, la acea vreme, ministrul Sanatatii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22