PSD a ajuns să numească un electrician, mare șef la una dintre cele mai importante companii

Laurentiu Gheorghe | 19.09.2019

Președintele Transelectrica, Marius Carașol, a fost revocat din funcție, pentru o diplomă falsă de inginer. Cum a fost posibil ca un personaj dubios să fie numit la conducerea unei companii strategice?

Pe aceeași temă

Marius Carasol a fost pus în funcție de Ministerul Economiei pe 21 decembrie 2018. Numirea lui a făcut parte dintr-o mișcare mai amplă de cadre PSD, provocată de înlocuirea fostului ministru al Economiei, Dănuț Andrușcă, omul influentului baron de Neamț, Ionel Arsene, cu fidelii lui Nicolae Bădălău, baron de Giurgiu.

Așa a ajuns Carașol, originar din Teleorman, să fie instalat la conducerea Transelectrica la fix o lună după intrarea lui Bădălău în guvern, ca ministru al Economiei. Este unul dintre multele exemple de personaje fără aptitudini profesionale probate care au fost propulsate de PSD în poziții – cheie din companiile de stat, precum fosta arbitră de fotbal și fotomodel Gabriela Dănănae, numită în conducerea CNAIR, scrie G4Media.ro.

De la schimbat siguranțe arse, la conducerea Transelectrica

Marius Carașol (45 de ani), originar din Teleorman, este de profesie electrician, absolvent în 1992 al unui liceu industrial din Alexandria. A lucrat ca electrician ”full time” din 1993 până în 2006 la Electrica Muntenia, apoi a devenit Adjunct șef unitate operativă la Enel Distribuție Muntenia.

În 2009 a ajuns șef unitate operativă la Enel Distribuție Muntenia, poziție în care a stat până în 2016, când a ajuns director tehnic la compania General Electro Proexim, deținută de Cătălin Zegrean.

În mai 2018 a intrat în Transelectrica, pe post de director al Sucursalei București. A fost momentul în care a avut nevoie de diploma de studii superioare și a folosit una despre care Politehnica București a anunțat că e falsificată, după cum a scris pe larg Edupedu.ro.

Context. Transelectrica, o companie în care Ministerul Economiei deține 58% din acțiuni și e listată pe Bursa de Valori, are ca obiectiv administrarea şi extinderea reţelei electrice de transport din țară. Este o companie strategică, monopolistă în domeniul transportului energiei electrice, și a fost permanent o țintă pentru partidele aflate la guvernare, care și-au numit în conducere clienții ori sponsorii. Transelectrica (cifră de afaceri de 2,6 miliarde de lei în 2018) este vitală și pentru proiectele de interconectare cu țările din jur în cadrul unor proiecte girate de Uniunea Europeană.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22