PSD a distrus și Curtea de Conturi. Puteri limitate: nu va mai putea recupera prejudicii

Redactia | 06.07.2018

PSD-ALDE a votat în Senat legea de funcționare a Curții de Conturi, tăind drastic din atribuțiile pe care le avea până acum această instituție, fără să țină cont de amenințarea venită de la Buruxelles că în cazul în care legea va fi adoptată, României i se vor tăia finanțările europene.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Printre modificări se numără și faptul că nu va mai putea recupera prejudicii, iar activitatea de control va fi foarte limitată și la discreția președintelui acestei instituții.

 

Senatul a aprobat legea de funcționare a Curții de Conturi ca for decizional, actul normativ urmând să meargă spre promulgare la președintele Iohannis. Proiectul privind funcţionarea Curţii de Conturi a fost depus în noiembrie 2017 de mai mulţi parlamentari PSD şi PNL, dar, iniţial, acesta era inofensiv.

 

Mai multe amendamente depuse ulterior, adoptate joi de către Senat, limitează drastic atribuţiile Curţii de Conturi, făcând din această instituţie de control a tuturor autorităţilor statului, inclusiv ministere, autorităţi publice centrale sau locale, companii de stat, orice instituţie publică care funcţionează cu bani publici, o pseudo-instituţie, în care deciziile nu vor mai fi luate de Plen, ci de preşedintele Mihai Busuioc. Acesta este fost secretar general în guvernele PSD, unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Liviu Dragnea.

 

Din plenul Curţii mai fac parte Bogdan Stan (fostul şef al ANAF) şi Florin Tunaru (fost vicepreşedinte ANAF), amândoi colaboratori ai preşedintelui PSD.

 

Cea mai importantă modificare adusă legii este cea care priveşte recuperarea prejudiciilor constatate de Curtea de Conturi, în auditul pe care îl realizează.

 

Modificările legii au vizat eliminarea părţii care stipula că „prejudiciul trebuie să fie recuperat integral prin acoperirea pierderii şi a beneficiilor nerealizate”. Potrivit proiectului adoptat, Curtea de Conturi va exercita funcţia de control „asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public, prin forme ale auditului public externe”, dar „fără a se pronunţa asupra oportunităţii operaţiunilor”.

 

 În plus, proiectul de lege iniţiat de senatorul Daniel Zamfir privind funcţionarea Curţii de Conturi prevede, printre altele, că în cazul procedurilor de achiziţii publice se va ţine cont de punctele de vedere ale Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), nu de ale Curţii de Conturi, ca până acum. Amintim că, în urma auditului realizat în 2016, Curtea de Conturi a stabilit, doar în cazul achiziţiilor publice, prejudicii în valoare de 102,1 milioane de lei.

 

În schimb, membrii și angajații Curții de Conturi vor beneficia de pensii speciale și precum și reducerea vârstei de pensionare. Persoanele care au îndeplinit funcţia de auditor public extern pe o durată de cel puţin 14 ani în cadrul Curţii de Conturi vor beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% în baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare. Aceste venituri din baza de calcul nu vor include sporul de risc şi de suprasolicitare neuropsihică de 50%, precum şi majorarea de până la 75% din salariul de bază, câştigate în instanţă, se arată în legea votată de PSD-ALDE în Senat.

 

Comisia Europeană a ținut să avertizeze oficial Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltări, pe preşedintele Camerei Deputaţilor – Liviu Dragnea şi cel al Senatului – Călin Popescu Tăriceanu că România riscă suspendarea tuturor plăților pe proiecte europene dacă Curtea de Conturi nu va mai fi independentă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22