PSD a îngropat în Parlament orice modificare a legilor electorale, dorită de USR sau PNL

Laurentiu Gheorghe | 17.12.2019

Șeful comisiei juridice, Nicușor Halici (PSD), le-a spus deputaților PNL și USR că nu se mai discută respingerea OUG a lui Dăncilă, deoarece toată legislația electorală a fost trimisă la comisia specială.

Pe aceeași temă

Discuții tensionate între deputații PSD și cei de la PNL și USR au avut loc marți în comisia juridică a Camerei Deputaților, cu acuzații, ironii și jigniri pe tema respingerii OUG emisă de Dăncilă și care se va aplica la viitoarele alegeri locale. PNL și USR vor revenirea primarilor în 2 tururi iar șefii consiliilor județene să se facă indirect, de către consilierii județeni.

Șeful comisiei juridice, Nicușor Halici (PSD), a spus ca toate legile electorale au fost trimise la comisia speciala, astfel ca urmeaza alt proces legislativ. Dupa ce comisia pentru legislatia electorala va elabora legile care sa inglobeze toate propunerile de Parlament, proiectele vor merge la Senat si pe urma la Camera Deputatilor pentru vot final.

„Nu am ce sa supun la vot pentru ca nu mai suntem sesizati”, le-a transmis repezentatul PSD, Nicușor Halici, deputaților PNL și USR. Florin Iordache (PSD), membru al comisiei și vicepreședinte al Camerei Deputaților i-a ironizat pe liberali, amintind că a reactivat comisia specială, îngropând astfel modificările la legislația electorală pentru încă un an: Aveți majoritate in acea comisie. Discutam acolo, un tur, doua tururi, șapte tururi, foarte bine”.

„Dle Iordache, eram acolo ieri, nu ati pomenit niciun cuvant despre desesizare. V-am atras atentia si atunci ca vreti sa tergiversati. A trimite nu inseamna desesizare. Aceasta comisie e in continuare investita, din punctul nostru de vedere, alături de comisia speciala”, a spus Gabriel Andronache (PNL).

„Nu facem interviuri aici”, a intervenit liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, dupa ce Iordache a inceput sa primeasca intrebari de la PNL si USR.

Liderul deputatilor USR, Stelian Ion, a spus ca „teoretic se putea da si un vot in plen pentru ca termenul a fost depășit” si ca „exista precedent cu o lege care a primit raport de la juridica deși avea prevederi pentru comisie speciala”.

„Ce faceti dvs acum este abuz”, i-a acuzat Andronache pe social-democrati.

„In mod evident doriti sa tergiversati aducerea la final a procedurii privind aceasta OUG pentru care noi sustinem respingerea. De asemenea, proiectul pe doua tururi. Este regretabil ca faceti lucrul acesta si fac apel la dvs sa depasiti aceasta faza”, a mai zis liberalul.

„Eu as fi mai atent cu abuzurile, ar trebuie sa va uitati la dvs in curte, angajarea raspunderii. Daca sunteti convins ca este un abuz, va solicit sa sesizati pe cine doriti dvs”, i-a raspuns liderul comisiei juridice, Nicusor Halici (PSD).

Cum a îngropat PSD modificările la legile electorale

Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului (unde PSD+UDMR deține majoritate confortabilă) au votat luni ca toate proiectele de lege din Parlament care se referă la sistemul de alegeri să meargă la Comisia Specială pentru legile electorale, termenul pentru un raport fiind de 3 luni.

Pentru a scăpa de modificările legislative, a fost reactivată exact pentru acest scop Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală care a primit luni încă 3 luni de activitate din partea Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Sunt circa 10-12 proiecte de lege care trebuie unificate aici, printre care mult-discutatele alegeri în două tururi la primari și alegerea șefilor de CJ indirect, de către consilierii județeni.

„PNL a luat țeapă”, scrie un site apropiat PSD, citând surse parlamentare. Legile privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin nu vor mai putea sa intre la vot final, asa cum doreau liberalii, USR-istii si PMP-istii, pentru ca luni au fost desesizate comisiile parlamentare si procesul se reia in comisia speciala pentru legile electorale, au explicat surse din PSD.

Singura varianta posibila ramane ca Guvernul sa-si angajeze raspunderea in Parlament sau sa dea OUG pentru schimbarea sistemului electoral astfel incat primarii sa fie alesi in doua tururi si sefii de CJ sa fie alesi indirect de consilierii judeteni. PSD va ataca la CCR o asemenea mutare a Guvernului si ia in calcul sa depuna si o motiune de cenzura daca Guvernul face acest pas.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22