Pe aceeași temă
Motiunea de cenzura a trecut cu doar 8 voturi peste limita, parte din acestea provenind de la minoritati, ceea ce a fragilizat majoritatea detinuta de coalitia PSD-ALDE. Este un context care ar permite opozitiei sa solicite presedintelui Iohannis sa accepte un premier de la PNL sau USR. Evident, acesta ar trebui sa reuseasca sa formeze o majoritate parlamentara, care in actualele circumnstante nu ar putea fi alcatuita decit din PNL, USR, PMP, UDMR, neafiliatii din formatiunea lui Daniel Constantin ( cei plecati din ALDE) si din cei citiva parlamentari PSD care nu au votat motiunea de cenzura. O situatie complicata, care nu impiedica insa PNL si USR sa ridice prretentii si, eventual, sa se duuca la negocierile de la Cotroceni cu o propunere de premier.
Ludovic Orban, la B1 TV: "241 (de voturi) inseamna ca PSD-ALDE nu mai au majoritate absoluta in Parlament. 241 de voturi au fost luate impreuna cu 12 voturi de la minoritati si doua voturi de la alte partide. 241 minus 14 fac 227, fata de 232 care inseamna majoritatea absoluta in Parlamentul actual.
Este importanta aceasta observatie, pentru ca (...) detinerea unei majoritati absolute in Parlament de catre coalitie poate, intr-un fel, sa determine presedintele sa desemneze premierul din coalitia care detine majoritatea absoluta.
Daca nu exista un partid sau o coalitie care sa detina majoritatea absoluta, evident, presedintele poate sa-si permita sa desemneze un alt candidat la functia de prim-ministru".
Ludovic Orban a precizat ca a convocat pentru joi Biroul Politic Executiv, pentru a face o evaluare a situatiei actuale si a desemna o echipa care inceapa discutiile "pentru a vedea in ce masura se poate degaja o alta majoritate parlamentara".
Presedintele PNL a sustinut ca liberalii nu refuza sa intre la guvernare, insa nu in orice conditii, afirmand ca solutia cea mai potrivita ar fi convocarea alegerilor anticipate.
USR, dispus sa intre la guvernare daca primeste MJ
USR a decis miercuri, in sedinta Biroului National, sa mearga la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis cu mai multe conditii pentru sustinerea unui viitor Guvern: Ministerul Justitiei sa fie oferit USR, premierul sa fie o persoana credibila si integra si sa primeasca garantii pentru schimbarea legii alegerilor locale, astfel incat sa se revina la alegerea primarilor in doua tururi, transmite News.ro.
"Nu vom face o propunere de premier, este un atribut al presedintelui in care avem incredere. Putem sustine insa un premier care va indeplini criteriile noastre legate de integritate, notorietate, credibilitate (...) Pentru noi insa este importanta garantarea mentinerii unei justitii independente si nepartizane. Solicitarea pe care noi am avea-o in cadrul unei astfel de dezbateri ar fi aceea de a propune ministrul justitiei tocmai pentru a putea sa asiguram fata de electoratul nostru garantiile pe justitie, care sunt una dintre prioritatile noastre ca partid in Parlament", a declarat purtatorul de cuvant al USR, Dan Barna, la finalul sedintei Biroului National.
Barna a mai spus ca alte doua conditii pentru intrarea USR la guvernare ar fi absenta PSD din formula guvernamentala si garantii pentru schimbarea legii alegerilor locale, astfel incat sa se revina la alegerea primarilor in doua tururi. "Am decis ca USR nu va sustine niciun fel de structura care presupune asocierea sau sustinerea PSD", a anuntat Barna.
El a motivat atitudinea USR prin faptul ca PSD si-ar fi pierdut legitimitatea morala in urma crizei guvernamentala declansate. "Putem lua in calcul, daca in urma discutiilor de la Cotroceni se va ajunge acolo, varianta sustinerii unui premier care sa fie credibil si sa provina din afara PSD, sa fie o persoana integra si credibila pentru societate. Noi consideram ca PSD si actuala majoritate si-a pierdut legitimitatea morala in urma spectacolului pe care l-a furnizat in aceste doua saptamani. Si-a pierdut legitimitatea morala de a mai guverna Romania. Consideram ca este nevoie de un premier credibil, de o persoana integra care sa asigure o echipa de guvernare de acelasi calibru de profesionalism si seriozitate", a spus Dan Barna.
Deputatul a mai spus ca delegatia USR la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis va fi condusa de presedintele interimar al fomatiunii, Elek Levente, si va avea in componenta vicepresedintii cu cele mai multe voturi obtinute la congresul din luna mai.
Prima oara in istoria Romaniei cand un guvern a fost demis de propriul partid
Guvernul Sorin Grindeanu a picat, in urma votului motiunii de cenzura. Este pentru prima oara in istoria Romaniei cand un guvern a fost demis de propriul partid.
241 de parlamentari au votat in favoarea motiunii, cu 8 peste minimum necesar. Majoritatea alesilor au aratat bilele inainte sa le bage in urne. Primele calcule arata ca parlamentari ai minoritatilor nationale au contribuit la votarea motiunii de cenzura. PNL nu a votat deloc.
Mingea este acum la presedintele Klaus Iohannis, unde majoritatea parlamentara va merge cu propunere de premier.