PSD a renunțat la modificarea cvorumului de participare și validare a referendumului pe justiție

Laurentiu Gheorghe | 08.05.2019

Guvernul a eliminat din OUG pentru organizarea referendumului și a alegerilor europarlamentare prevederile care ar fi dus la majorarea cvorumului de participare și validare a referendumului.

Pe aceeași temă

„Guvernul a aprobat astazi o ordonanta de urgenta si o hotarare de guvern care includ masuri pentru organizarea si desfasurarea in bune conditii a celor doua scrutine ce vor avea loc pe data de 26 mai 2019, anume alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European si referendumul national convocat de presedintele Romaniei. Prin aceste acte normative sunt stabilite date tehnice care sa asigure derularea corecta, transparenta si democratica a procesului electoral. Subliniez faptul ca prevederile legale referitoare la campania pentru referendum raman cele in vigoare in acest moment. Prin urmare, nu se modifica cvorumul de participare la referendum si nici cvorumul de validitate a rezultatului acestuia. In continuare, acestea sunt determinate in functie de numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente", a declarat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt, după ședința de guvern de miercuri.

El a mentionat ca se asigura organizarea simultana a operatiunilor electorale si a celor pentru referendum: cetatenii vor vota in aceleasi sectii de votare, cu aceleasi stampile, in aceleasi intervale de timp, pe buletine de vot separate.

„Prezenta la vot va fi consemnata pe liste electorale distincte, pentru cele doua tipuri de scrutin, iar alegatorul va avea posibilitatea sa isi exprime dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele, in functie de optiunile personale. Fiecare va decide, in momentul in care ajunge in sectia de votare", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Premierul Viorica Dancila a anuntat, miercuri, la inceputul sedintei, ca Guvernul va adopta o Ordonanta de Urgenta pentru modificari in sfera electorala, dar ca documentul nu contine prevederi care ar putea ingradi vreun drept". Dezinformarea din partea Opozitiei functioneaza", a spus Dancila, precizand ca „actul normativ stabileste doar detaliile tehnice care sa asigure derularea corecta, transparenta si democratica a procesului electoral".

Autoritatea Electorala Permanenta a propus o OUG de modificare a legislatiei electorale, prin care pragul de validare sa fie raportat la numarul alegatorilor din Registrul Electoral, nu la cel din listele electorale permanente, ceea ce ar fi insemnat ca pentru validarea referendumului ar fi fost nevoie de un numar mai mare de alegatori prezenti la urne.

De asemenea, era introdus prin proiectul de Ordonanta de Urgenta un nou alineat al articolului 30 din Legea referendumului prin care se preciza: „Autoritatile publice au obligatia de a fi neutre si impartiale in raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis in campania pentru referendum sa se pronunte in favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22