PSD a trecut prin Senat pe repede-înainte legea care permite distrugerea ariilor naturale

Redactia | 27.02.2018

Legea promovată de fostul primar al Bușteniului, senatorul PSD Emanoil Savin, care desființează practic statutul pădurilor virgine și ariilor protejate sub pretextul dezvoltării serviciilor comunitare și de utilități publice a trecut de Senat cu votul majorității PSD-ALDE-UDMR.

Pe aceeași temă

 

În proiectul de modificare a Legii serviciilor comunitare de utilități publice a fost inserat un articol, la inițiativa senatorului PSD Emanoil Savin, a cărui familie deține mai multe terenuri pe Valea Prahovei, care permite distrugerea ariilor naturale și care sună astfel: „Scoaterea definitivă și ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier naţional necesare realizării, dezvoltării, întreţinerii şi modernizării sistemelor de utilităţi publice în vederea asigurării securităţii şi sănătăţii oamenilor şi animalelor, este permisă inclusiv pentru suprafeţele cuprinse în zona de protecţie strictă, zona de protecţie integrală şi zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, rezervaţii naturale precum şi pentru suprafeţele incluse în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România ori care întrunesc criteriile şi indicatorii pentru includerea în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România”.

 

Inițiatorii proiectului spun că ei nu doresc decât să sprijine dezvoltarea comunităților aflate în zona unor arii protejate, astfel încât să poată beneficia de drumuri, rețea electrică și canalizare. Avem zone importante din această ţară rămase la nivel de infrastructură de Ev Mediu, de secol XVIII, în ceea ce priveşte infrastructura rutieră“, a susţinut proiectul, în plen, liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae.

 

Proiectul de Lege ar însă o mare hibă: nu prea există localități în ariile protejate. Și ce nu se mai spune este că aceste zone strict protejate înseamnă doar 1% din suprafața României”, arată Agent Green, ONG pentru protecția mediului și conservarea biodiversității.

 

Potrivit unor surse politice, în Comisia de Mediu din Senat, Emanoil Savin, iniţiatorul proiectului de lege, s-a plâns că avem „prea multe arii protejate” şi că „avem nevoie de pârtii de schi”, relatează ziarul Adevărul.

 

Senatorul USR Mihai Goțiu, unul dintre contestatarii proiectului de la Roșia Montană, a spus în plen: „Prin această lege, caracterul ariilor naturale  se pierde. Veți distruge posibilitatea ca localitățile să se dezvolte pe bază de turism”.

 

Senatorul PSD Șerban Nicolae a replicat: „Nu cred foarte tare în ecologiştii de asfalt, în cei care merg cu mașini cu combustibil fosil, dar în weekend se duc la munte pentru că iubesc natura”.

 

Senatorul USR Allen Coliban spune că nu era necesară o astfel de lege pentru că pentru dezvoltarea comunităților din zonele naturale protejate exista deja cadru legal. „Derogările pentru utilități, care necesită scoaterea unor zone din fondul forestier, sunt prinse într-o directivă europeană. Primăriile trebuie doar să meargă cu un dosar la Agenția Ariilor Protejate. Anul trecut, toate dosarele au fost avizate pozitiv“, a spus Allen Coliban pentru „Adevărul”.

 

Tot luni, senatorii au adoptat și proiectul de modificare a art.36 din Legea nr.46/2008 privind Codul Silvic care prevede scoaterea din fondul forestier a suprafețelor de teren destinate lucrărilor miniere de interes național și de utilitate publică de exploatare a zăcămintelor de lignit, fără compensare, numai prin achitarea taxelor prevăzute de lege.

 

„Beneficiarul scoaterii definitive din fondul forestier național al terenurilor necesare realizării lucrărilor miniere de interes național și de utilitate publică de exploatare a zăcămintelor de lignit este operatorul economic cu capital integral sau majoritar de stat, în cazul terenurilor forestiere achiziționate de acesta sau statul român în cazul terenurilor care au făcut obiectul exproprierii. Prin excepție, reducerea fondului forestier național prin scoaterea definitivă a terenurilor pentru realizarea lucrărilor menționate se realizează fără compensare și se aprobă prin hotărâre a Guvernului", potrivit textului legislativ.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22