Pe aceeași temă
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 191 voturi "pentru", 97 "împotrivă" şi trei abţineri, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 76/2017 prin care Editura Didactică şi Pedagogică se transformă în societate pe acţiuni, care are scopul de a edita manualele şcolare obligatorii. Camera Deputaților este for decizional.
Actul normativ are ca obiect de reglementare înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică - S.A., prin reorganizarea Regiei Autonome "Editura Didactică şi Pedagogică". Editura Didactică şi Pedagogică trece din coordonarea, în subordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale. Capitalul social al acestei societăţi este deţinut integral de statul român, fiind evaluat la 1.726.446 lei, informează HotNews.
Anul trecut, peste 200 de personalități din domeniul cultural și al învățământului i-au solicitat ministrului Educației, Liviu Pop, să abandoneze ideea „monopolizării manualelor, la impunerea manualului unic sau la cosmetizarea acestei acțiuni sub fardul gros al așa zisei licitații de autori, organizată de editura de casă a statului”. Există pericolul, așa cum ne-a obișnuit PSD, ca autorii manualelor să fie „selectați politic”, în funcție de afilierea sau a pilelor acestora.
Reprezentanţii USR şi PMP au anunţat că vor ataca la Curtea Constituţională proiectul de aprobare a acestei ordonanţe.
Anul trecut, ministrul de atunci al educației, Liviu Pop a anunțat că Editura Didactică și Pedagogică va fi unica editură care va edita manuale școlare, și va promova și o lege în ceea ce privește manualele. Adică revenirea la manualul unic.
Ideea editorului unic a fost lansată, însă, în 2014, de Remus Pricopie. Aflat în mijlocul unui scandal legat de întârzierea manualelor școlare conforme programei școlare, Pricopie a declarat: "Dacă nu se ajunge la o formulă de echilibru și dacă în următorii cinci ani în care trebuie să schimbăm toate manualele din clasa I-a pana în clasa a XII-a vom avea acest scandal anual, atunci mai bine decid să închidem subiectul liberalizării piețelor de manuale și să revenim la editorul unic al Ministerului Educației, care să facă toate manualele. Eu nu sunt pentru așa ceva, pentru că piața are și ea rolul ei și anume de diversitatea de idei, de oferte", a precizat ministrul Educației din acea vreme.