PSD acceptă alianțe electorale cu ALDE și UNPR, condiționat. ALDE refuză: Mergem singuri

Iulian Popescu | 28.01.2016

Comitetul executiv al PSD a decis joi, la ședința de la Sibiu, că partidul poate forma alianțe electorale doar cu UNPR și ALDE, actualii parteneri, dar numai acolo unde ar crește șansele în alegeri. Daniel Constantin, copreședinte ALDE, le-a răspuns social-democraților: Mergem singuri.

Pe aceeași temă

 

În privința politicii de alianțe, PSD a decis joi că singurii pe care-i va accepta, eventual, pentru a forma alianțe sunt cei de la UNPR și ALDE. Însă, nu peste tot, ci doar acolo unde organizațiile PSD și ale partenerilor „consideră că este eficient pentru procesul electoral şi se măresc şansele de câştig în alegeri” prin formarea acestor alianțe.

 

În Parlament, PSD va păstra alianța cu cei doi parteneri – UNPR și ALDE, chiar dacă prima formațiune își va face grup parlamentar distinct.

 

Daniel Constantin: ALDE va merge singură în alegeri

 

Daniel Constantin a declarat, imediat după anunțul lui Dragnea, că ALDE va merge singur în alegeri, așa cum a decis mai demult. Dar, nu vor refuza negocierile cu PSD.

 

Între ALDE și social-democrați există un subiect pe care pozițiile diferă – revenirea la două tururi:

"A avut loc o discutie telefonica cu Liviu Dragnea in care am abordat cele doua teme. Legat de alegerea primarilor, in ALDE sunt doua curente.

Unul care spune ca suntem favorizati de alegeri in doua tururi si unul care spune ca nu putem sa ne jucam cu legile electorale si sa le schimbam cu asa putin timp inainte de alegeri. Mai mult decat atat, sunt colegi care spun ca prin alegerea in doua tururi, PNL nu urmareste decat avantaje electorale si nu 'salvarea democratiei'.

Fiind pe locul doi in multe municipii, PNL ar fi singurul partid avantajat. Asadar, optiunea majoritara tinde catre discutarea modificarilor la legile electorale dupa acest an electoral.

Legat de politica de aliante, ALDE a spus in nenumarate randuri ca merge singur la alegerile locale si parlamentare. Aceasta este decizia pe care o pastram. Pot exista insa situatii in care sa obtinem sau sa acordam sustinerea altor candidati. Din acest punct de vedere, PSD-ul poate fi un astfel de partener punctual. Discutiile vor continua", a spus Daniel Constantin, pentru Stiripesurse.ro.

 

UNPR are propriile sale grupuri în Parlament

 

UNPR nu a comentat încă această politică de alianțe a PSD, însă cu o zi înainte, miercuri, Gabriel Oprea a confirmat pentru Digi24 că Uniunea, care a obținut mandate în 2012 candidând pe listele PSD, va avea grupuri parlamentare separate, începând cu 1 februarie.

Progresiştii au depus deja documentele la Parlament, prin care solicită să aibă grupuri separate de social-democraţi.

 

Haralambie Vochiţoiu, senator UNPR a explicat: „În sesiunea care urmează, PSD şi UNPR vor rămâne parteneri în continuare, doar că vom funcţiona, tehnic vorbind, cu grupuri UNPR. După fuziunea cu PPDD şi venirea altor colegi, numărul parlamentarilor noştri a crescut. Suntem 21 la Senat şi 42 la Camera Deputaţilor”.

 

Boicotarea localelor a fost decisă formal

 

"Decizia noastră e foarte clară. În cazul în care, prin mijloace abuzive şi nedemocratice, s-ar putea schimba această lege, PSD nu va participa la alegerile locale", a declarat Liviu Dragnea, citat de Mediafax.

 

El a acuzat Guvernul că se transformă într-un "instrument" al PNL în această chestiune și i-a transmis premierului Dacian Cioloş că va participa la discuţiile programate pentru începutul săptămânii viitoare, dar cu această poziție decisă la Sibiu.

 

Premierul va începe săptămâna viitoare discuțiile cu partidele parlamentare pentru a vedea dacă acestea sunt pentru revenirea la două tururi pentru alegerea primarilor și care ar putea fi soluția acceptată de majoritate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22