Pe aceeași temă
„Grupul PNL solicita o explicatie cu privire la nerespectarea calendarului votat in Biroul Permanent pentru dosarul prin care Parchetul General solicita inceperea urmaririi penale in cazul domnului Calin Popescu Tariceanu. Aceasta intarziere neregulamentara fara precedent din partea Comisiei juridice a Senatului este generata cel mai probabil de interese politice PSD - ALDE”, spun liberalii in solicitarea adresata Biroului Permanent.
De asemenea, ei solicita discutarea acestui subiect in sedinta de plen din 20 februarie, precum si sanctionarea presedintelui Comisiei Juridice, Robert Cazanciuc (PSD).
„Va cerem ca acest dosar sa fie introdus pe ordinea de zi a sedintei de plen din 20 februarie solicitandu-va pe aceasta cale ca, in cazul in care raportul nu este elaborat, situatia dosarului sa fie discutata fara raport de catre plenul Senatului.
Totodata, cerem sanctionarea presedintelui Comisiei Juridice pentru nerespectarea termenelor stabilite chiar in Regulamentul Senatului", mai afirma senatorii liberali in solicitare.
La randul sau, presedintele Comisiei Juridice, senatorul Robert Cazanciuc, sustine ca ar mai trebui prelungit termenul de studiere a dosarului de la DNA.
„Ar trebui sa trimitem la Biroul Permanent solicitarea de a studia in continuare dosarul, pentru ca BP a fost cel care a stabilit ca pot sa studieze si senatorii care nu sunt membri ai Comisiei Juridice dosarul", a precizat Cazanciuc in cadrul sedintei Comisiei Juridice de marti.
In context, senatorii Daniel Fenechiu (PNL) si Edward Dirca (USR) s-au opus acestei hotarari, mentionand ca vor cere BP sa nu dea curs solicitarii.
„Pana in 2020 noiembrie, poate sa vada dosarul. In noiembrie, avand in vedere ca sunt alegerile, ar fi cazul sa inceteze. Daca e prea scurt 2020 noiembrie, putem sa mergem pana in decembrie", a comentat, ironic, Fenechiu.
La randul sau, Dirca a spus ca s-a stabilit deja pana la ce data se poate consulta dosarul.
„Imi amintesc ca, la ultimul termen, cand am discutat chestiunea aceasta, stabilisem ca pana la data de... se poate consulta dosarul. Practic, acum prelungim termenul”, a afirmat senatorul USR.
Biroul Permanent al Senatului a discutat, in 12 noiembrie, cererea DNA de ridicare a imunitatii presedintelui Senatului. Cererea a fost trimisa la Comisia Juridica, iar in urmatoarele 14 zile putea fi studiat dosarul, care are peste 70 de volume si cuprinde peste 17.000 de pagini.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, este acuzat ca a primit, in perioada in care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firma austriaca pentru a interveni pentru incheierea unor acte aditionale la un contract derulat de companie.
Suma primita de Tariceanu reprezenta un comision de 10% din valoarea acestor acte aditionale si ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore.