PSD-ALDE-UDMR: Infractorii condamnați până la 5 ani de închisoare pot să stea acasă

Redactia | 13.11.2018

În ziua raportului MCV și a rezoluției pe statul de drept, PSD-ALDE-UDMR au votat ca infractorii condamnați la închisoare de până în 5 ani să poată sta acasă

Pe aceeași temă

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat marți un raport de admitere la inițiativa de modificare a legii privind executarea pedepselor (legea 254/2013), în sensul introducerii posibilității ca infractorii condamnați pentru fapte fără violență să facă închisoare la domiciliu, scrie G4Media.ro

Cea mai importantă modificare adusă legii, la inițiativa PSD, prevede că și infractorii care primesc până la 5 ani de închisoare cu executare pot sta acasă, fără niciun fel de supraveghere.

De asemenea, a fost reintrodusă prevederea eliminată de Guvernul Cioloș referitoare la posibilitatea ca infractorilor să le fie scăzute câte 20 de zile de închisoare pentru fiecare lucrare științifică sau invenție.

În schimb, deputații juriști au eliminat prevederea adoptată de Senat privind posibilitatea închisorii la domiciliu a persoanelor condamnate la până la 10 ani de închisoare dacă au în întreținere minori.

Votul asupra modificărilor legislative a fost dat în Comisie chiar în timp de în plenul Parlamentului European era votată rezoluția care amendează dur comportamentul guvernului și parlamentului din România privind statul de drept (detalii aici).

Raportul de admitere votat de Comisia Juridică va fi inclus, cel mai probabil, pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților de miercuri, pentru dezbatere și vot final.

Camera este for decizional în acest caz, după ce Senatul a votat actul normativ pe 29 octombrie cu 102 voturi ”pentru”, 14 voturi ”împotrivă” și 3 abțineri. PSD, ALDE și UDMR au împreună 92 de senatori, PNL are 25, iar USR 13. Asta înseamnă că, pentru a se ajunge la numărul total de 102 voturi ”pentru”, s-au pronunțat în favoarea proiectului inclusiv senatori din opoziție.

Cele mai importante modificări aduse legii privind executarea pedepselor:

La articolul 38 al legii a fost introdus alineatul 12:

Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată:

a) nu are rapoarte de abateri disciplinare;

b) are o pedeapsă care nu depășește 5 (cinci) ani.

La articolul 96 alineatul (1), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:

f) în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 20 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate.”

Inițiată de PSD, posibilitatea introducerii executării la domiciliu a pedepsei cu închisoarea a fost adoptată inițial de Parlament pe 6 iunie, dar măsura a fost contestată la CCR de Înalta Curte de Casație și Justiție și declarată parțial neconstituțională.

Ulterior, și președintele Klaus Iohannis a atacat actul normativ la Curtea Constituțională, sesizarea sa determinându-i pe judecători să respingă în totalitate legea.

Nu este clar ce se va întâmpla cu modificările aduse azi legii privind executării pedepselor, având în vedere că Parlamentul nu a luat în considerare ultima decizie a CCR prin care actul normativ era declarat neconstituțional în integralitatea sa.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, pe 21 iunie, în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22