Pe aceeași temă
În schimb în CEx s-a vorbit despre pericolul hemoragiei de parlamentari social-democrați care sparg ușile altor partide, în special PNL, ceea ce pune în pericol majoritatea PSD din Parlament la momentul votului. Spre PNL s-au îndreptat deja trei deputați, doi de la PSD și unul de la Pro Romania ceea ce îi sperie pe social-democrați care, dacă ar eșua cu moțiunea, ar suferi cea mai rușinoasă înfrângere de la cea cu demiterea propriului guvern tot prin moțiune de cenzură.
Conform Constituției, votarea moțiunii ar trebui să se producă în aceeași sesiune parlamentară în care a fost depusă astfel că votul ar trebui să aibă locul săptămâna viitoare.
HotNews.ro scrie, citând surse social-democrate, că o altă variantă discutată în PSD este amânarea procedurii parlamentare până la pronunțarea Curții Constituționale. Mai exact, asta ar însemna ca votul să se dea în sesiunea ordinară de toamnă, undeva după 1 septembrie. Această variantă ar ridica o altă problemă și anume aceea că votul moțiunii nu s-ar efectua în sesiunea în care a fost depus demersul, ceea ce ar fi neconstituțional. Constituția prevede că o moțiune de cenzură se poate depune o singură data pe sesiune parlamentară.
La finalul ședinței CEX, purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu a anunțat că liderii PSD au amânat decizia în ceea ce privește data dezbaterii și votării moțiunii de cenzură.
„Marți vom anunța data la care se va vota această moțiune. Vom decide această dată. Va exista un CEX cu noua denumire validată de Congres, marți sau cel târziu miercuri care va decide în numele noii conduceri (...) Se poate face vot până la sfârșitul săptămânii. În același timp, juriștii partidului vor analiza această contestație la Curte. Procedura parlamentară merge înainte indiferent de această contestație. Curtea Constituțională decide pentru viitor. Dacă stabilim votul și moțiunea trece, Guvernul va fi demis. Dacă s-a făcut până la o decizie a Curții nu se poate schimba decizia”, a declarat Romașcanu.