Pe aceeași temă
Cele zece ONG-uri critică raportul de admitere dat de Comisia Juridică a Senatului pe 29 mai, la doar trei zile după alegerile europarlamentare.
Prevederea criticată de societatea civilă arată că un ONG poate fi dizolvat atunci când aceasta urmărește un alt scop decât cel pentru care s-a constituit. Cele zece ONG-uri arată că această prevedere „presupune o evaluare subiectivă și lasă loc de abuz sau hărțuire”.
„Am fost consternați să constatăm că pe data de 29 mai 2019 Comisia Juridică a Senatului a întocmit Raport de admitere pentru Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii (L 169/2019), inițiată de dl. Deputat Liviu Pleșoianu. La doar trei zile de la momentul electoral în care cetățenii au transmis un mesaj clar, incontestabil, pentru destinul european al României, Comisia Juridică promovează netransparent această inițiativă care urmărește să restrângă spațiul de acțiune civică și libertățile fundamentale ale cetățenilor”, arată cele zece ONG-uri în scrisoare deschisă remisă presei.
ONG-urile semnatare reclamă opacitatea dezbaterii din Senat și cere camerei superioare a Parlamentului să respingă la vot propunerea legislativă.
Liviu Pleșoianu este unul dintre PSD-iștii cu mesaje virulente la adresa societății civile și a justiției. El este unul dintre PSD-iștii ale căror mesaje sunt preluate pe larg de site-ul Sputnik, finanțat în mod oficial de guvernul Rusiei. Pleșoianu a fost pus pe listele PSD pentru Parlament după ce a câștigat un concurs organizat de Antena 3 în 2015.
Scrisoarea integrală a celor zece ONG-uri:
Ref: Raportul de admitere pentru Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii (L 169/2019)
În atenția:
Domnului Șerban Nicolae
Lider al Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat
Domnului Florin Cîțu
Lider al Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal
Domnului Adrian Wiener
Lider al Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România
Domnulu Daniel-Cătălin Zamfir
Lider al Grupului parlamentar al Alianței Liberalilor și Democraților
Domnului Cseke Attila-Zoltan
Lider al Grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România
Spre știință: membrilor Comisiei Juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări
Senatul României
Stimată doamnă,
Stimați domni,
Am fost consternați să constatăm că pe data de 29 mai 2019 Comisia Juridică a Senatului a întocmit Raport de admitere pentru Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii (L 169/2019), inițiată de dl. Deputat Liviu Pleșoianu. La doar trei zile de la momentul electoral în care cetățenii au transmis un mesaj clar, incontestabil, pentru destinul european al României, Comisia Juridică promovează netransparent această inițiativă care urmărește să restrângă spațiul de acțiune civică și libertățile fundamentale ale cetățenilor.
Propunerea legislativă introduce o serie de criterii noi în baza cărora o asociație sau fundație poate fi dizolvată. O bună parte a prevederilor propunerii legislative sunt redundante. Cea mai mare parte a faptelor care conduc la dizolvarea unei organizații, conform propunerii legislative, sunt deja reglementate de Codul Penal sau alte legi, așa cum se constată chiar în punctul de vedere al Guvernului sau în cel al Consiliului Economic și Social. În același timp, o prevedere precum dizolvarea organizației atunci când aceasta urmărește “un alt scop decât cel pentru care s-a constituit”, presupune o evaluare subiectivă și lasă loc de abuz sau hărțuire.
Amintim că membrii Comisiei Juridice care au votat pentru raport de admitere, au ignorat chiar avizul negativ al colegilor lor din Comisia pentru Drepturilor Omului.
Noi, organizațiile semnatare, interpretăm raportul de admitere ca fiind o nouă încercare de a afecta libertatea de asociere și spațiul civic de participare pe care îl au la dispoziție cetățenii României și invităm membrii Senatului să respingă propunerea legislativă la momentul la care aceasta va ajunge pe agenda plenului Senatului.
De asemenea, îi invităm pe membrii legislativului care reprezintă coaliția aflată la guvernare să accepte că o bună parte din eșecul ultimului scrutin electoral se datorează și modului în care au antagonizat o bună parte a societății, luând decizii împotriva principiilor democrației și statului de drept.
Dezbaterea proiectului de lege, ca de altfel întreaga activitate a Comisiei Juridice a Senatului, este marcată de opacitate. Comisia nu publică niciodată minutele ședințelor și nu informează despre poziționarea membrilor și votul fiecăruia. Niciodată nu este clar care sunt proiectele de lege de pe agendă ce vor fi efectiv discutate într-o ședință, și Comisia nu invită pro-activ actorii sociali interesați direct de un proiect sau altul. Faptul că acest proiect de lege a fost dezbătut de membrii comisiei fără ca aceștia să discute cu organizații neguvernamentale reprezintă o sfidare la adresa cetățenilor ce s-au prezentat în număr mare la vot și a societății în ansamblul ei.
Semnatari
Centrul pentru Inovare Publică
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
APADOR-CH, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Comitetul Helsinki
Asociaţia CIVICA
Centrul FILIA
Asociația pentru Tehnologie și Internet ApTI
Asociația Civică Miliția Spirituală
Atlatszo Erdely Egyesulet/Asociația Transilvania Transparentă
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
ActiveWatch