PSD bagă viteză pentru respingerea OUG pe alegerile anticipate: „Este de o gravitate extraordinară”

Laurentiu Gheorghe | 17.02.2020

Ordonanța privind alegerile anticipate va fi dezbătută marți în comisiile de specialitate, urmând să fie introdusă imediat în plenul Senatului, a declarat șeful PSD al Senatului, Titus Corlățeanu.

Pe aceeași temă

„În cazul ordonanţei de urgenţă privind alegerile Camerei Deputaţilor şi Senatului, având în vedere argumentele Consiliului Legislativ, care pentru mine şi pentru noi sunt de o gravitate extraordinară privind neconstituţionalitatea modului în care a fost promovat, adoptat şi transmis mai departe acest act normativ la Parlament, am decis, Biroul permanent a fost de acord, să acordăm un termen foarte scurt, pentru că e nevoie rapid de o dezbatere în comisiile de specialitate, în primul rând Comisia juridică sesizată în fond şi cealaltă comisie la aviz. Termenul este mâine, urmând să vedem conţinutul şi raportul final al Comisiei juridice”, a precizat Corlăţean, potrivit Agerpres.

PSD fuge de anticipate

Corlățean a lăsat să se înțeleagă că proiectul va figura pe ordinea de zi a ședinței de plen de miercuri, pentru că acest lucru depinde Comitetul liderilor dominat de PSD.

„Vom vedea, Comitetul liderilor decide în general agenda reuniunilor de plen, săptămâna aceasta, săptămâna viitoare”, a arătat Corlăţean.

Potrivit acestuia, ordonanţele de urgenţă ale Guvernului, „multe dintre ele cu aviz negativ” de la Consiliul Legislativ, au fost repartizate la comisiile de specialitate.

„Am terminat şedinţa Biroului permanent al Senatului cu punctele pe care le cunoaşteţi deja. Punctul de interes este legat de faimoasele ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, multe dintre ele cu aviz negativ al Consiliului Legislativ. Am avut o discuţie pe această temă, am repartizat aceste ordonanţe de urgenţă la comisiile de specialitate pentru raport şi aviz, în majoritatea cazurilor am acordat un termen care se finalizează săptămâna viitoare - aviz şi raport - pentru includerea pe ordinea de zi a plenului", a menţionat Corlăţean.

Orban: Nu aveam legislatie pentru alegerile anticipate

Tot luni, premierul Orban a explicat de ce a fost obligat să adopte ordonanța pentru alegerile anticipate:

„Pozitia noastra este foarte clara, pozitia pe care am prezentat-o public in momentul adoptarii ordonantei de urgenta. In legislatia electorala privitoare la alegerile parlamentare, nu era prevazuta situatia alegerilor anticipate. Adoptarea acestei ordonante de urgenta era indispensabila pentru asigurarea derularii procedurilor de alegeri parlamentare in conditiile constitutionale care sunt stabilite. Ca atare este un act fundamental, care permite, practic, derularea tuturor procedurilor de alegeri, in bune conditii. Sigur ca, odata cu ordonanta am facut niste lucruri care, dupa parerea mea, sunt normale si firesti si am indoiesc ca vreun partid politic poate sa aiba o alta opinie decat opinia pe care am exprimat-o noi. Si anume, sa extindem la alegerile parlamentare conditiile de vot in Diaspora, care au existat pentru alegerea presedintelui si care au permis fiecarui cetatean roman din Diaspora sa isi exercite votul in conditii normale si firesti", a declarat Ludovic Orban, la finalul BEX al PNL luni la Parlament.

Liderul PNL a adaugat ca masurile din actul normativ prin care cetatenii pot vota la alegeri si in alt oras sau judet decat cel de resedinta vor permite studentiilor aflati la studii in alt judet sa voteze la alegerile parlamentare.

„Nu puteam sa nu tinem cont de faptul ca in Diaspora exista peste 800.000 de cetateni care sunt inregistrati oficial cetateni romani cu domiciliu in strainatate. Si de asemenea, sa nu tinem cont de faptul ca la alegerile prezidentiale, au votat 1 milion de romani. Ca atare, am crescut reprezentarea Diasporei in Parlamentul Romaniei, dubland numarul de parlamentari care sunt alesi in Diaspora.. Sigur ca exista o discutie referitoare la prevederea prin care am permis exercitarea dreptului de vot si in alta circumscriptie electorala decat circumscriptia electorala unde are domiciliul votantul. Acest lucru l-am facut ca sa crestem prezenta la vot, ca sa asiguram o garantie suplimentara a exercitarii dreptului de vot. V-am explicat, sunt situatii foarte clare, studenti care nu sunt in judetul, sunt la o facultate in alt judet si care se pot afla in sesiune. Dreptul lor de vot este restrictionat in cazul in care sunt obligati sa voteze doar in judetul unde au localitatea unde au domiciliul”, a conchis Orban.

Ordonanta de Urgenta care reglementeaza organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputatilor si Senat a fost adoptata pe 3 ianuarie, fara avizele Consiliului Legislativ. Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot in Diaspora, dublarea numarului de parlamentari de diaspora.

De asemenea, in cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfasurarii acestora se stabileste cu cel putin 50 de zile inaintea votarii fata de 90 de zile in prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decat in prezent.

In plus, alegatorii pot vota oriunde se afla in tara la alegerile parlamentare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22