PSD cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe OUG care permite împușcarea urșilor agresivi

Laurentiu Gheorghe | 21.07.2021

PSD cere Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituțională ordonanța de urgență adoptată miercuri de Guvern prin care urșii pot fi capturați sau împușcați dacă devin agresivi în localități.

Pe aceeași temă

„Voi sunteți problema, nu urșii! OUG-ul ticălos adoptat azi de Guvernul Cîțu lasă urșii – simbolul României, în bătaia puștilor nemiloase ale vânătorilor de trofee! PSD solicită Avocatului Poporului să conteste la CCR această ordonanță odioasă a Guvernului! Uciderea lui Arthur a fost doar începutul! Decimarea în masă a urșilor bruni este de astăzi legiferată de Guvern! Înainte de a da practic drumul la împușcarea la liber a urșilor, Guvernul ar fi trebuit să ia măsuri pentru ca animalele să nu mai ajungă în zonele locuite de oameni. Pentru că ursul nu merge la terasă, Cîțu! Și nici nu e pasionat de petreceri wow! În schimb, voi le-ați tăiat pădurile și le-ați distrus habitatul! Nu ați alocat niciun ban pentru a fi hrăniți în pădure și nu ați protejat zonele aflate în pericol cu garduri electrice. N-ați făcut nimic, dar acum dați liber la împușcat! Fără milă, fără remușcări și fără nicio jenă! În contrapartidă, Cîțu și toți incompetenții săi din Guvern ar trebui de urgență relocați! Au făcut destul rău României!”, susține PSD într-o postare pe pagina de Facebook.

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă cu metodele de intervenţie imediată pentru specia de urs brun, a anunţat miercuri premierul Florin Cîţu. El a adăugat că Ministerul Mediului trebuie să vină cu o strategie pe termen lung cu privire la controlarea populaţiei de urşi şi că am putea avea implementată această strategie în cel mult un an.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat într-o postare pe Facebook că va fi constituită o echipă de intervenție condusă de primar sau viceprimar la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale și vor fi singurele persoane care vor putea decide tipul de intervenție necesar împotriva fiecărui urs.

Ordonanța reglementează modalitățile de intervenție în cazul urșilor care ajung în localități, iar prezența acestora va fi semnalată la numărul unic de urgență 112 de către orice persoană.

Nivelul de risc, în funcție de comportamentul animalului, este clasificat astfel:

  • Nivel de risc redus: animalul a fost observat ocazional în intravilan, se retrage la observarea oamenilor (50-100 m)

  • Nivel de risc mediu: animalul nu se retrage la observarea oamenilor (50-100 m), animalul surprins/alungat lansează un atac fals, animalul a fost observat repetat în intravilan, nu este oprit de măsuri de protecţie existente, se hrăneşte cu gunoaie în prezenţa oamenilor

  • Nivel de risc mare: animalul se află prins într-o capcană neautorizată, animalul surprins/alungat lansează un atac, intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului, nu se retrage când este alungat, devine agresiv în urma administrării substanțelor tranchilizante, atacă omul în zona locuită, atacă animale domestice în intravilan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22