Pe aceeași temă
Proiectul a primit raport de adoptare din partea comisiei de Apărare din Camera Deputatilor. In comisie, raportul de admitere a trecut cu 12 voturi "pentru" si 6 "impotriva", scrie Hotnews.ro. Proiectul trebuie sa primeasca raport si de la comisia juridica, apoi va merge la vot in plenul Camerei Deputatilor. Senatul este camera decizionala.
Sălan, inițiatorul de la PSD, fost șef al jandarmilor din Hunedoara, nemulțumit de atribuțiile restrânse ale jandarmilor
In proiectul initiat de Salan - fost sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Hunedoara, general de brigada - se prevede ca jandarmii vor putea "sa conduca la sediul unitatilor/structurilor Jandarmeriei Romane sau, dupa caz, al Politiei Romane persoanele care, prin actiunile lor, pericliteaza integritatea corporala, sanatatea sau viata persoanelor, ordinea publica sau alte valori sociale, precum si persoanele suspecte de savarsirea unor fapte ilegale, a caror identitate nu a putut fi stabilita in conditiile legii".
"Alte valori sociale" - o sintagmă care dă liber la abuzuri în numele ordinii publice
In expunerea de motive se argumenteaza ca, potrivit legislatiei actuale, jandarmul nu poate stabili identitatea persoanelor si nu poate invita persoane suspecte la sediul unitatilor Jandarmeriei, ceea ce pare a-l fi nemulțumit pe inițiator.
In cazul nerespectarii dispozitiilor date de jandarm, acesta este indreptatit sa foloseasca forta, se mai spune în proiect.
In plus, jandarmii vor avea dreptul de a face perchezitii corporale sau ale vehiculelor.
Initiativa introduce dreptul jandarmilor de a purta si folosi arme cu tranchilizante, arme cu glont de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substante iritante.
Inițiatorul folosește ca argument și faptul că jandarmii, in special cei din structurile montane, "intra in contact cu animale salbatice aflate in habitatul respectiv", dar si situatii in care sunt gasite animale prinse in capcane si care nu pot fi tranchilizate pentru a fi eliberate sau duse la medicul veterinar.
De asemenea, Ministerul de Interne va avea posibilitatea de a desemna jandarmi care au calitatea de organe de cercetare ale politiei judiciare.
Initiatorul argumenteaza ca Jandarmeria poate pune la dispozitia parchetelor circa 300 de oameni - "absolventi de invatamant superior" - pentru a lucra sub directa coordonare a procurorilor.
Initiativa legislativa are sustinerea a 124 de parlamentari, cvasi-majoritate de la PSD, insa a fost semnat si de cativa senatori PNL: Caracota Iancu, Danaila Leon, Harau Eleonora-Carmen, Pauliuc Nicoleta, Peres Alexandru.
Alt liberal, Ovidiu Raețchi spune pe pagina sa de Facebook că ” PSD luptă de dimineață până seara împotriva statului polițienesc - mai puțin când își poate face el unul cu mâna ministrului Carmen Dan. Foarte, foarte grav ce face acum partidul lui Dragnea în Comisia de Apărare. În ciuda avizului negativ al propriului Guvern (!), în ciuda avizului negativ unanim (!) al Comisiei pentru Administrație Publică, in ciuda opoziției Ministerului Justiției, oamenii ministrului Carmen Dan forțează proiectul de lege prin care Jandarmeria devine organ de cercetare judiciara, desi este evident neconstituțional ca un organism militar să cerceteze civili (pentru că îi va cerceta pe principiul: "A zis doamna ministru să-i umflam!"). Fac un apel către societatea civilă, către specialiștii în drept, către orice cetățean care crede in valorile europene să ia poziție pentru blocarea acestui proiect care va afecta grav, pe termen lung, libertatea de exprimare din Romania.” Raețchi nu explică, însă, și votul colegilor săi liberali.
Guvernul respinge proiectul și emite un aviz negativ pentru proiectul lui Sălan
Principalul reproș al guvernului este legat de resurse: umane, financiare și logicistice, precum și legal de competențe, prin fragmentarea excesivă a acestora. Ceea ce, spune guvernul, ar da peste cap strategia existentă deja pentru ordinea și siguranța publică.
Inițiativa legilsativă conține norme ”care vor conduce la suprapuneri de competențe între instituții, iar aplicarea soluțiilor legislative implică un impact financiar, logistic și de resurse umane apreciabil, pentru care nu sunt disponibile sursele de finanțare”, spune guvernul în punctul său de vedere emis pe marginea proiectului care, totuși, a primit aviz de la comisia de Apărare din Camera Deputaților.
”(...) o structură este eficientă dacă exerciță competențele ce țin de scopul pentru care aceasta a fost înființată, astfel că o transformare instituțională care se abate de la rolul inițial și care are ca efect o suprapunere de competențe și o diluare a resurselor va avea un impact negativ asupra activității acelei structuri”, avertizează guvernul în punctul de vedere negativ dat pe 9 octombrie.