Pe aceeași temă
UPDATE - Demisiile senatorilor UNPR din partid continuă, în plenul Senatului anunţându-şi plecarea până la ora 17.30 încă 3 membri ai formaţiunii progresiste, informeaza Mediafax. Cu totul, UNPR a pierdut inca de luni 9 senatori.
UPDATE: Grupul parlamentar UNPR din Senat a fost dizolvat dupa ce sase senatori ai partidului condus pana de curand de Gabriel Oprea si-au dat demisia. Plenul a votat dizolvarea grupului. Cei sase au anuntat fie ca trec in barca PSD (4), fie ca raman independenti.(2)
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat la România TV, că, din informaţiile sale, discuţiile privind fuziunea dintre PNL şi UNPR s-au finalizat. Liderul PSD susţine că negocierile s-au făcut pentru Valeriu Steriu şi încă două-trei persoane din UNPR. El spune ca o mare parte din membrii UNPR sunt nemulţumiţi de apropierea de liberali.
Pe de alta parte, Steriu a declarat luni jurnalistilor ca nu a fost inca stabilita formula de coabitare cu PNL - alianta sau fuziune - dar ca partidul sau revendica 20 de locuri de parlamentari.
***
Mutarea UNPR nu este deloc pe placul PSD, care a folosit UNPR ca pe un soi de bancă de rezerve, unde a trimis tot ce a racolat în timpul acestei sesiuni parlamentare, titreaza stiripesurse.ro
Odată cu schimbarea la față a UNPR, cei de la PSD s-au enervat și distrug partidul ”interesului național” în Parlament. Cel puțin 10 parlamentari ai UNPR urmează să treacă în barca PSD.
Acestora li se adaugă și alții, care încearcă ușa la PSD, fără a avea o ofertă concretă din partea acestora. În total, PSD ar putea racola aproximativ 15 parlamentari de la UNPR.
Mișcarea PSD are dublu sens: în primul rând, boicotează șansele unei înțelegeri PNL-UNPR și în al doilea rând își asigură majoritatea parlamentară în ultima sesiune din actuala legislatură.
***
Totul a inceput cu anuntul cu care UNPR a luat pe neasteptate PSD si prin care „progresistii” anuntau ca sunt in negocieri cu PNL pentru o alianta sau chiar pentru o eventuala fuziune prin absorbtie. S-a speculat atunci in presa centrala ca planul ar fi fost intocmit chiar de la Cotroceni pentru a asigura, in eventualitatea unei aliante, o majoritate parlamentara cu care presedintele sa scape de incomodul sef al SIE care si-ar fi anuntat intentia de a candida la presedintia Romaniei.
Pe de alta parte, nici PNL nu a negat negocierile, dimpotriva, prin vocea co-liderului Alina Gorghiu s-a aratat iritat de preocuparea presei pentru nastrusnica negociere.
Liderul PSD, Liviu Dragnea a anuntat apoi ca e dispus sa ierte micuta escapata a UNPR cu conditia ca acesta sa-si bage mintile in cap si sa lase balta negocierile cu PNL.
Numai ca liderul UNPR a fost cel care s-a plans ulterior de racolarile de parlamentari ai UNPR pe care PSD i-a luat fara prea multe scrupule.
Colaborarea dintre PSD și UNPR își dă ultima suflare. Deși, după alegerile locale, liderii s-au îmbrățișat şi au vorbit de un parteneriat onest, împărțirea puterii și gândul la alegerile parlamentare i-a dezbinat.
Liviu Dragnea, președintele PSD: „Este clar că s-a stabilit fuziunea între UNPR și PNL. (...) Până la urmă PSD o să se chinuie singur, în continuare, şi la aceste alegeri parlamentare. Nu o să mai dăm locuri pe liste pentru că nu mai avem cui”.
Deocamdată, preşedintele UNPR infirmă încheierea unei negocieri cu PNL. Valeriu Steriu a acuzat în schimb PSD de tratament neloial pe parcursul campaniei electorale pentru locale.
Sicane si acuzatii reciproce de joc neloial si de tradare
Valeriu Steriu - președintele UNPR: „Noi am avut de-a lungul ultimelor luni foarte multe șicanări mai ales în campania electorală, unde am fost efectiv un partid hărțuit putem spune.+ 03.27 nu ne-am propus niciodată să fim o rudă săracă a acestui partid”.
Sunt cel puţin două judeţe unde, acuză PSD la randu-i, UNPR ar fi făcut blat cu liberalii. La Timiş, de pildă, liderii locali ai UNPR ar fi fost lacomi şi nu au vrut să cedeze funcţii celor de la ALDE. PSD, are şi o altă nemulţumire.
Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Ce este interesant e că o propunere de fuziune eu am facut-o domnului Steriu. Acum o lună şi jumătate, pe care a declinat-o. Asta înseamnă că, probabil, de când a fost ales preşedinte a avut în minte această alianţă cu PNL”.
Liderul UNPR are altă versiune şi îi acuză pe social-democraţi că au fost primii care au trădat:
Valeriu Steriu, președintele UNPR: „Faptul că exact în aceste luni de existență a unui astfel de protocol în care scrie, inclusiv acest aspect, că nu se transferă parlamentari de la un partid la altul avem 12 parlamentari care au plecat arată totuți cine a fost corect și cine nu”.
Bogdan Lefter, analist politic da o explicatie pentru Digi 24: „PSD-ul ştie deja de la alegerile locale că are un electorat stabil indiferent la fluctuaţii. Își dă seama, cred, că nu mai are nevoie de un adjuvant, de un mic partener de coaliţie. Pe de altă parte,din culise se ştie că parte din parlamentari şi consilieri UNPR cam sunt în orbita PSD sau sunt în negocieri pentru afiliere”.
Cert este că liderii UNPR au avut în ultimele zile mai multe întâlniri. Miercuri după-amiază liderul UNPR Timiş a fost surprins de jurnaliştii Digi24 ieşind din biroul liderului de grup al deputaţilor liberali. Acolo se afla şi Alina Gorghiu. Iar săptămâna trecută Valeriu Steriu, preşedintele UNPR, a fost surprins plecând în grabă de la sediul central al PNL .