Pe aceeași temă
Senatorul PSD Daniel Savu a declarat la Antena 3 ca liderii partidului l-au criticat dur pe ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, si i-au cerut premierului înlocuirea acestuia.
Discuția a avut la ședința de luni a Comitetului Executiv Național extraordinar al PSD, desfășurată la Palatul Parlamentului.
“Toti i-au spus lui Victor Ponta ca nu e in regula Cazanciuc. Eu personal i-am cerut demisia. Si cred ca dupa motiunea de cenzura, premierul o sa-l schimbe pe Cazanciuc”, a declarat senatorul Daniel Savu.
Pe de altă parte, realizatorul TV Rareș Bogdan a dezvăluit, tot luni seara, că în aceeași ședință a PSD s-ar fi discutat următoarele mișcări ale majorității guvernamentale, de după ce va fi respinsă moțiunea de cenzură a PNL.
Potrivit informațiilor acestuia, social- democrații s-ar pregăti să o schimbe pe Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, să comaseze DNA și DIICOT (ceea ce ar însemna, practic, desființarea Direcției Anticorupției) și trecerea legilor amnistiei și grațierii.
Cazanciuc, sotul verisoarei lui Ponta, este ministru al Justitiei din aprilie 2013.
Sambata, la numai o zi dupa anuntarea urmaririi penale a premierului in dosarul Sova - combinatele energetice Rovinari si Turceni, ministrul Justitiei a declarat ca Ponta nu trebuie sa demisioneze din functie: "Am fost surprins de acuzatiile aduse premierului. Totodata, am constatat ca prim-ministrul s-a prezentat, atunci cand a fost citat, ca oricare alt cetatean, ceea ce arata foarte clar ca in Romania nimeni nu este mai presus de lege", a spus ministrul.
Intrebat daca Ponta trebuie sa-si dea demisia, ministrul a raspuns: "Nu, categoric, nu".
Luni, ministrul a devenit la fel de vehement ca și liderii PSD și a subscris amenințărilor lansate de Ponta și partid împotriva Opoziției și a cetățenilor care doresc să demonstreze împotriva refuzului lui Ponta de a demisiona.
Puțin timp după începerea ședinței CEX a PSD, Cazanciuc a transmis presei un comunicat având antetul partidului, dar venind din partea ministrului justiției:
"Ca ministru al justiției mi se pare inadmisibil și contrar practicilor democratice constituționale ca PNL să folosească un act de procedură al unui procuror pentru a cere demiterea unui guvern legitim și a crea instabilitate politică majoră.
Este împotriva tuturor angajamentelor asumate de România cu partenerii săi europeni și transatlantici ca PNL să folosească justiția pentru a-și rezolva incapacitatea de a convinge populația și membrii Parlamentului cu un program politic solid, coerent care să ajute România și nicidecum să o întoarcă acolo unde se afla în anii 2009-2011.
Atrag totodată atenția liderilor PNL că organizarea de manifestări politice ilegale în scopul împiedicării exercitării puterii de către Parlament sau Guvern poate atrage răspunderea penală."
Comunicatul a venit imediat după ce Ponta a amenințat PNL –ul că va depune o plângere penală la procurorul general al României, pentru ca cei din Opozitie ar instiga oamenii să iasă în stradă.
CITIȚI ȘI: