PSD și ALDE transformă CNSAS în adăpost pentru sinecuriști și trimiși în judecată

Redactia | 28.03.2018

Persoanele propuse să facă parte din Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității au primit aviz favorabil în comisiile juridice reunite, în ciuda trecutului controversat al unora sau al faptului că sunt cercetate penal, inclusiv pentru înfăptuirea de crime împotriva umanității.

Pe aceeași temă

 

 

Cei propuși pentru a fi membri în Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sunt:

 

- Alexandra Toader, propusă de președintele României și Constantin Buchet propus de prim ministrul Viorica Dăncilă

 

- Grupurile parlamentare ale PSD i-au propus pe Valentin Blănariu, Mihai Adrian Cioflancă, Boris Cătălin Precul, Benedict Cazimir Ionescu, Nicolae Vuvrea.

 

- USR a propus-o pe Ana Germina Nagâț, UDMR pe Ladislau Antoniu Csendes, iar PMP pe Florian Bichir.

 

Toată procedura a durat doar 12 minute, reprezentanții PSD-ALDE din comisii aprobând rapid și fără să accepte discuții referitoare la situațiile în care se află unii dintre cei propuși.

 

Degeaba a încercat deputatul USR Stelian Ion să-l întrebe pe Cazimir Ionescu dacă prezența sa în forul de conducere al CNSAS nu ar aduce prejudicii instituției, având în vedere că „este trimis în judecată cu acuzații grave în Dosarul Mineriadei”.

 

Cazimir Ionescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Militar în iunie 2017 pentru crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei din 1990. El este judecat pentru faptele săvârșite în calitate de vicepreședinte al primului parlament post-revoluționar (Consiliul Provizoriu de Uniune Națională - CPUN).

 

În acest dosar au mai fost trimişi în judecată Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu și Miron Cozma.

 

 

Lui Cazimir Ionescu I-a luat apărarea deputatul PSD Florin Iordache (fost ministru al Justiției) care insistă că prezumția de nevinovăție există până la decizia instanței (marota PSD-ALDE), punând punct oricărei tentative de a comenta ceva legat de audierea lui Cazimir Ionescu.

 

Eugen Nicolicea a explicat si el ca orice dezbatere pe tema unui dosar in curs ar putea atrage critica Consiliului Suprem al Magistraturii si a supus la vot acceptarea tuturor candidatilor.

 

Preşedintele asociaţiei „21 decembrie 1989”, Teodor Mărieş, spune la RFI că nominalizarea lui Cazimir Ionescu pentru un nou mandat ar putea veni pe filiera Ion Iliescu: „Am certitudinea că această nominalizare vine pe filiera Ion Iliescu. Probabil că domnul Dragnea i-a rămas obligat cu unele lucruri lui Ion Iliescu şi atunci de acolo vine propunerea”.

 

Au rămas în CNSAS, cu mandate în derulare, Sulfina Barbu și Dinu Zamfirescu (PNL).

 

O parte dintre cei propusi pentru a fi membri ai Colegiului au mai avut un mandat: Ladislau Antoniu Csendes, Mihai Adrian Cioflanca, Cazimir Ionescu si Florian Bichir

 

 

Cine sunt noii membri

 

Vasile Blanariu a absolvit Facultatea de Drept din Craiova, a fost consilier local la Resita, iar in legislatura 2012-2016 deputat. In perioada 2012-2015 a fost presedinte al PP-DD Caras Severin si ulterior a trecut la UNPR si apoi la PSD.

 

Catalin Precul a absolvit Facultatea de Drept la Iași si a fost consilier juridic și consilier al președintelui Consiliului Județean Botoșani.

 

Nicolae Vuvrea vine din Mehedinti. A absolvit Facultatea de Drept la Academia de Politie Al.I Cuza si a ocupat diverse funcții la nivel local, ultima fiind aceea de consilier județean.

 

Germina Nagâț este doctor in filosofie si din 2001 este director la Directia Investigatii din CNSAS.

 

Constantin Buchet a mai facut parte din CNSAS, la propunerea PRM, ocupand chiar functia de secretar al colegiului. In 2002, el se lauda ca in intreaga sa activitate a cautat ca toate abordarile si pozitiile sale sa fie "sincrone cu ideologia politica a PRM, in aceste chestiuni legate de istoria contemporana a Romaniei", conform Adevărul.

 

În 2005, Constantin Buchet a demisionat dupa un scandal in care a fost implicat Corneliu Vadim Tudor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22