Pe aceeași temă
„Au vrut să forțeze și alegerea președinților de consilii județene. Mă bucur că în guvern mai există și oameni întregi la minte și îl felicit pe domnul ministru Predoiu că nu a avizat”, a afirmat Ciolacu.
Ministerul Dezvoltării a propus marți, în debutul ședinței de Guvern, adoptarea unei ordonanțe de urgență care prevede că președintele Consiliului Județean este ales indirect, de către consilierii județeni, din rândul acestora, însă ministrul Justiției, Cătălin Predoiu s-a opus acestei modificări prin OUG.
În prezent, legea spune că președintele Consiliului Județean este ales direct de cetățeni, într-un singur tur, prin vot uninominal, ceea ce avantajează PSD, care deține cei mai mulți baroni locali la nivel național.
Din cele 41 de Consilii Județene, 28 sunt conduse de președinte de la PSD, 8 - PNL și 5 - UDMR, iar pe actuala lege prima șansă de a fi realeși sunt actualii șefi de CJ.
„Deși soluția politică este corectă, din păcate din punct de vedere constituțional avem o vulnerabilitate de netrecut (...) ar intra în contradicție cu prevederile și precizările Curții Constituționale 682/2012”, a spus ministrul Justiției. Predoiu a precizat că schimbarea modului de alegere a președinților de consilii județene nu poate fi făcută de Guvern și că „soluția este în Parlament”, unde proiectul este blocat într-o comisie specială.
După ședința de Guvern, social-democrații au avut o explozie de bucurie, a scris un site apropiat PSD, citând surse parlamentare: „Le-am zis colegilor să facă rugăciuni în sănătatea lui Predoiu”, a spus un lider social-democrat.
Social-democrații consideră că schimbarea sistemului de alegere a președintelui de Consiliu Județean ar fi putut să provoace un val de transferuri de primari. „Sunt primari care mai au nevoie de un mic brânci să-și schimbe culoarea tricoului”, au explicat sursele din PSD.
Ciolacu și-a arătat nemulțumirea față de celelalte inițiative ale Guvernului
„E o premieră în România ca în aceeași zi să intri în ședință de Guvern cu 24 ordonanțe de urgență, e un record mondial absolut și am amânat BPR azi la prânz să vedem cu ce va veni guvernul. Cel mai tare mi-a fost (teamă – n.r.) de ordonanța cu sănătatea și iarăși domnul prim-ministru în momentul acesta a privatizat sănătatea românilor. Noi nu avem nicio problemă să fie încurajate spitalele private. Singura problemă e că ministrul lucrează și la spitalele private. Logica e clară: cine are bani va trăi, cine nu are va muri. E cea mai macabră ordonanță, e cel mai netransparent mod de a face o reformă în sănătate. Dacă românii acceptă acest lucru, asta este. E inuman”, a declarat Ciolacu.
Liderul interimar al PSD a acuzat Guvernul și că introduce „turismul electoral”.
„După ce ne-am chinuit 30 de ani să scăpăm de turismul electoral, au venit cu o ordonanță prin care legiferează turismul electoral. La parlamentare nu puteai să votezi decât în circumscripție sau dacă aveai flotant. Acum turismul electoral e în floare și vom putea merge din județ în județ. Sistemul electronic nu a funcționat ultima oară. De obicei avantajează pe cei care sunt la putere și organizează alegerile”, a spus Ciolacu.