Pe aceeași temă
„Celor care încă susţin că Guvernul nu ar trebui să dea OUG pentru reinstituirea drepturilor fundamentale încălcate în procesele conduse de completele ilegale de la Înalta Curte le punem în vedere următorul fragment din Art. 47 din Carta europeană a drepturilor fundamentale a UE: Orice persoană are dreptul la un proces echitabil, public şi într-un termen rezonabil, în faţa unei instanţe judecătoreşti independente şi imparţiale, constituită în prealabil prin lege", scrie PSD pe Facebook.
Social-democraţii se întreabă dacă în cazul în care completele de la ICCJ nu au fost legal constituite se poate vorbi despre încălcare unor drepturi.
"Deci dacă acele complete de la Înalta Curte nu au fost constituite prin respectarea legii, cum confirmă Curtea Constituţională, vorbim de încălcarea unui drept fundamental. Ce facem în această situaţie? Mai ţinem cont de drepturile fundamentale sau ne întoarcem la o Justiţie de tip sovietic?", se întreabă PSD.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat la începutul lunii februarie că speră ca în cel mai scurt timp Guvernul să adopte ordonanţa de urgenţă pentru contestaţia în anulare a sentinţelor definitive date de completurile de 5 judecători de la ICCJ.
”Eu cred că această ordonanţă se încadrează în primul aspect şi anume dreptul cetăţenilor şi cred că cei care au avut un proces în care completul nu a fost constituit legal, fie că şi pentru cei care au fost condamnaţi şi pentru cei care au fost achitaţi, deci nu este un proces care să fie dedicat cuiva. Sper ca în cel mai scurt timp să venim cu această ordonanţă”, a declarat Dăncilă.