PSD insistă pentru un preț reglementat la energie: Liberalii nu au înțeles mecanismul propus

L. G. | 01.11.2022

PSD susține că  propune reglementarea pieței energetice în mod simplu și echitabil: nimeni nu va plăti prețuri mai mari, iar pentru categoriile vulnerabile facturile vor fi mai mici.

Pe aceeași temă

PSD a transmis marți, într-un comunicat de presă, că propunerea avansată coaliției de guvernare de reglementare a pieței energie înseamnă că „nimeni nu va plăti prețuri mai mari”, iar pentru categoriile vulnerabile „facturile vor fi mai mici”, dar că unii din PNL nu au înțeles mecanismul propus de social-democrați.

„PSD precizează că modelul său propus în Coaliție pentru reglementarea prețurilor la energia electrică aduce beneficii suplimentare, pe lângă cele deja acordate de Guvern (...) Contrar celor afirmate în spațiul public de unii reprezentanți PNL, care nu au înțeles exact mecanismul propus de PSD, nu va avea loc vreo creștere a prețurilor compensate pentru consumatorii care fac economie și se încadrează în plafoanele de consum. Aceste plafoane nu se desființează! Dimpotrivă, cei vulnerabili vor beneficia de un sprijin suplimentar pe perioada anotimpului rece”, se arată în comunicat.

„Totodată, pentru toți ceilalți consumatori, inclusiv pentru cei industriali, prețul la energia electrică nu va putea depăși un nivel maxim, reglementat prin lege, care va fi semnificativ mai mic, respectiv la jumătate față de valorile speculative practicate astăzi pe piața de energie din România”, adaugă PSD.

Social-democrații precizează că experții PSD au pus pe masa coaliției această soluție „care se poate finanța cu 2,2 miliarde de euro disponibile în Fondul de Coeziune 2014-2020” și dacă nu se intervine cu un mecanism de genul celui propus de PSD, „banii vor fi definitiv pierduți”. „Așa cum s-au pierdut, vreme de un an de zile, și alte fonduri europene, cum ar fi cele pentru comercializarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon, care puteau fi accesate de Ministerul Energiei încă din octombrie 2021! Asta, evident, dacă ministrul Virgil Popescu ar fi avut vreo minimă preocupare să-i ajute pe români”, conchid social-democrații.

Luni, surse din PSD au declarat că ar putea propune în Coaliție o nouă variantă pentru modificarea Ordonanței pentru prețurile din energie care ar elimina actualele plafoane de 0,68 lei/kWh și 0,8 lei/kWh. Astfel, prețul energiei electrice ar urma să fie reglementat la 1,2 -1,3 lei kWh, iar sprijin ar urma să primească de la stat doar persoanele cu venituri mici și medii, susțin surse din partid.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22