Pe aceeași temă
Unul dintre cele mai importante efecte ale proiectului de lege îl reprezintă blocarea listării la bursă a Hidroelectrica, ațiune în curs de desfășurare. Proiectul a fost votat în Camera Deputaților cu 199 de voturi „pentru”, 89 „împotrivă” și 3 abțineri. Liderul grupului PNL din Cameră, Florin Roman, a anunțat că liberalii vor sesiza Curtea Constituțională pe tema acestei legi.
Proiectul fusese deja votat de Senat în 19 mai și acum a trecut și de Camera Deputaților, mergând la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Dacă va fi promulgat, proiectul va face imposibilă atragerea de capital privat la companiile de stat.
În expunerea de motive parlamentarii PSD, conduși de Serban Nicolae, spun că era necesară protejarea intereselor naționale în economie și blocarea listării la bursă a companiilor strategice. Însă inițiatorii legi nu precizează că sunt multe întreprinderi cu capital de stat care înregistrează pierderi sau au profituri foarte mici raportate la cifra de afaceri, iar rentabilizarea acestora, inclusiv prin privatizare nu ar afecta interesul național.
Premierul Ludovic Orban a declarat că legea dă peste cap toate procese de listare la bursă a unor companii importante și împiedică atragerea de capital pentru modernizare.
Orban: O aberație
„Nu cunosc proiectul de lege, trebuie să-l citesc. Trebuie să spun că îl vom ataca la CCR și nu e singurul proiect născut din mintea extrem de sinuoasă a unor parlamentari PSD. Noi suntem în procedură de listare a Hidroelectrica pe bursă, suntem în negocieri pentru dezvoltarea capacității CEC prin posibila intrare a unui investitor instituțional, fie BERD, fie altă bancă. Suntem în cursul unor proceduri de listare la bursă a altor companii pe care le pregătim. Cum să nu listezi companii pe bursă, că privatizarea poate fi o soluție de revitalizare a unor companii care nu funcționează? Chiar mi se pare o aberație”, a declarat Ludovic Orban.
Ce scriu inițiatorii în expunerea de motive: Pentru protejarea intereselor naționale în economie, se impune interdicția de a înstrăina orice participație a statului român astfel cum este deținută în prezent. În mod evident, efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza Covid-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă decât cea raportată strict la durata stării de urgență. De aceea, este necesară ca măsura interdicției să opereze pentru o perioadă mai lungă de timp.
Lege cu dedicație ?
Liberalii au arătat, prin deputatul Andrei Daniel Gheorghe, că proiectul pare a fi unul ”cu dedicație”, deoarece poate avea și efectul de a scădea gradul de valorizare ale activelor companiilor de stat, favorizând astfel lichiadarea acestora. Deputatul liberal a arătat, în particular, că ar fi dorit să-l întrebe pe inițiatorul proiectului, senatorul PSD Șerban Nicolae, dacă nu are astfel de interese personale în lichidarea unor active de stat, precum cele ale societății Horticola București.
În afară de Șerban Nicolae, printre inițiatori se mai numără Florian Bodog, fost ministru al Sănătății), Titus Corlățean (fost ministru de Externe), Ștefan Radu Oprea (fost ministru al IMM-urilor), Şerban Valeca, fost ministru al Cercetării, Crețu Gabriela, Iordache Virginel și alții.