Pe aceeași temă
Sedinta Biroului permanent al Camerei Deputatilor de miercuri in care s-a discutat acest caz a fost suspendata, informeaza Hotnews. Practic, PSD risca sa nu poata sa il revoce pe Zgonea tocmai pentru ca l-au exclus din partid si singura posibilitate ar fi sa modifice regulamentul Camerei Deputatilor, pentru a nu fi acuzati de abuz in serviciu.
"Va solicit sa constatati ca cererea grupului parlamentar al PSD din 3 mai nu indeplineste conditiile de admisibilitate prevazute de art. 26 din Regulamentul Camerei Deputatilor si sa dispuneti respingerea acesteia", se arata in adresa semnata de Valeriu Zgonea, citata de Agerpres. Acesta sustine ca a fost exclus din PSD, iar cererea de revocare nu poate fi facuta decat de liderul grupului parlamentar din care presedintele Camerei face parte.
Potrivit art. 26 din regulament, "Presedintele Camerei Deputatilor poate fi revocat inainte de expirarea mandatului, cu votul majoritatii deputatilor prezenti, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret si se exprima prin bile. Propunerea de revocare se face in scris de catre liderul grupului parlamentar caruia ii apartine presedintele."
PSD a transmis presei, miercuri, un comunicat prin care anunta ca a initiat procedura de revocare si ca este "lamentabil" faptul ca Zgonea se agata de functie. "Incercarea lui Valeriu Zgonea de a se agata, prin tertipuri procedurale, de functia de presedinte al Camerei Deputatilor este ridicola si trista. Valeriu Zgonea a fost ales in aceasta functie in calitatea sa de membru al PSD si nu in virturea unor calitati personale speciale. Este regretabil ca un om, pe care PSD l-a sprijinit pentru o demnitate atat de importanta in statul roman, si-a pierdut complet decenta, aruncand cu noroi si facand circ."
Pe de alta parte Marian Neacsu, secretarul general al PSD, a precizat ca exista posiblitatea sa amane acest demers pana dupa alegeri. Secretarul Camerei, Marcel Ciolacu, a explicat ca motivul a fost legat de faptul ca liderii de grup nu au ajuns la un consens. Ciolacu a precizat ca liderul grupului PSD, Florin Paslaru, a sustinut ca are dreptul de a cere revocarea, deoarece nu a fost facut niciun anunt in plen cu privire la faptul ca Zgonea a devenit deputat neafiliat.
Zgonea sustine ca regulamentul prevede ca doar cel care pleaca de buna voie dintr-un grup parlamentar trebuie sa faca anuntul in plen. De asemenea, Zgonea a precizat ca, potrivit noului statut al PSD, excluderea din partid are efecte imediate, astfel incat nu se poate pune problema ca inca ar mai fi membru PSD.
"Ma voi opune, pana la capat, acestui jihad anti-justitie. Acum suntem in faza a doua - dorinta unora de a pune mana pe a treia functie in stat, prin tertipuri ilegale, incalcand regulamentul. Scopul este sa modifice pe repede inainte legile anti-justitie. Pana cand destinul va hotari, ma voi bate cu cei care, formati in grupuri de interese, vor dori sa modifice legile penale in interesul lor. Comitetul liderilor a fost convocat ad-hoc", a afirmat Valeriu Zgonea, intr-o conferinta extraordinara de presa, sustinuta la Camera Deputatilor. "Nu putem, pe ordinea de zi a Parlamentului, sa avem lucruri ilegale, neregulamentare. Eu nu ma agat de functie, vreau ca Parlamentul Romaniei sa respecte legea" a mai spus Zgonea.
Intrebat daca ar putea sa faca o sesizare la parchet pentru abuz in serviciu fostilor colegi daca insista totusi cu revocarea pe actualul regulament, Zgonea a negat si a declarat ca organele se pot autosesiza pentru abuz in serviciu.pa alegerile locale.
La cateva ore a reactionat si Victor Ponta, al carui nume a fost vehiculat pentru conducerea Camerei si pe care Dragnea a spus deja in urma cu o zi ca il considera a fi cel mai potrivit pentru aceasta demnitate:
"Dupa cum stiti, nu am participat la deciziile conducerii PSD pentru ca nu fac parte din conducere. Parerea mea ca om care il cunoaste pe Vali Zgonea de foarte multi ani - l-am sprijinit, eu l-am propus la functia de presedinte - cred ca astazi greseste, pentru ca pana la urma functia de presedinte al Camerei este a unei majoritati si mi-e teama ca dupa ce ca avem un guvern care e al nimanui, nu-l sustine nimeni, acum o sa avem si un presedinte al Camerei pe care nu-l sustine nimeni. Avem primari pe care nu i-a votat nimeni, avem un presedinte pe care nu stie nimeni de ce l-a votat, deja intram intr-o situatie de absurd generalizat, acesta este singurul meu comentariu", a precizat Victor Ponta, care a participat la lansarea candidatilor PSD Gorj la alegerile locale.
Intrebat despre faptul ca se vehiculeaza ca a acceptat deja functia de la Camera Deputatilor, iar joi la Slatina, in prezenta lui Liviu Dragnea, va anunta oficial acest lucru, Ponta a afirmat ca 'deocamdata nu e nicio functie despre care sa discutam. Nu sunt nici foarte dornic de functii, ca am avut destule functii, dar nici nu ma apuc sa fac acum pe domnisoara pe care toata lumea o curteaza si se lasa curata. Cand va fi cazul o sa discutam", a spus fostul premier.
Pe 27 aprilie, Comitetului Executiv Național al PSD si-a exprimat increderea in Liviu Dragnea, condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul referendumului din 2012. Presedintele executiv Valeriu Zgonea a fost exclus cu unanimitate de voturi. Dragnea nu a participat la vot. Imediat dupa anuntarea condamnarii definitive a lui Liviu Dragnea, Zgonea a scris intr-o postare pe facebook ca ca liderul PSD ar trebui sa demisioneze, pentru a nu afecta partidul la alegerile din acesta an si pentru a nu permite ca membrilor PSD sa li se puna o eticheta pe care nu o merita.