PSD nu înțelege de ce PNL cere alegeri locale în două tururi, din moment ce s-au înțeles altfel

Silvia Simion | 19.01.2016

Deputatul PSD Florin Iordache susține că solicitarea PNL de a modifica legea alegerilor în două tururi pentru primari este neconstituțională. Curtea Constituțională însă prevede că sunt posibile excepții de la termenul de un an impus pentru neintervenția în legislația electorală

Pe aceeași temă

 

Alina Gorghiu, co-președinte PNL a declarat luni, 18 ianuarie, că liberalii vor cere premierului Dacian Cioloș să emită o ordonanță de urgență pentru modificarea legii.

 

Intervievat de RFI dacă PSD ar accepta ideea, deputatul Florin Iordache a răspuns:

 

"Fără îndoială, nu. Este o cerere neconstituțională. Doamna Gorghiu, înainte de a spune, ar trebui să vadă deciziile Curții Constituționale, care și în 2012, dar și acum un an, a spus un lucru foarte clar: cu un an înainte de alegeri, fie că discutăm de alegeri locale sau parlamentare, legislația electorală nu poate fi modificată, în sensul avantajării unui anumit partid politic".

 

Curtea Constituțională a emis, într-adevăr, decizii cu privire la schimbarea frecventă a legislației electorale, dar, de exemplu, în Decizia nr. 682/2012 se arată că dacă modificarea vizează remedieri ale legii acolo unde ea ar aduce atingere drepturilor recunoscute la nivel internațional, atunci se admit excepții de la regula de un an. Iată fragmentul din decizia citată:

Subliniind aceleaşi principii, Raportul asupra calendarului şi inventarului criteriilor politice de evaluare a alegerilor adoptat de Consiliul pentru alegeri democratice cu ocazia celei de-a 34-a Reuniuni (Veneţia, 14 octombrie 2010) reţine, totodată, că ”orice reformă care vizează legislaţia electorală care urmează să se aplice unor alegeri trebuie să aibă loc suficient de devreme pentru a putea fi cu adevărat aplicabilă”. Cu toate acestea, în anumite situaţii, ”pot fi acceptate excepţii de la regula de un an, de exemplu, dacă este necesar să fie remediate pe cale legislativă probleme neprevăzute, sau pentru a rectifica legislaţia electorală, acolo unde aceasta ar aduce atingere drepturilor recunoscute la nivel internaţional.”

 

Fără să rețină și aceste prevederi ale Curții Constituționale, deputatul PSD se întreabă retoric ce avantaj ar avea PNL să ceară modificarea legii recent adoptate, din moment și PNL, și PSD, și UNPR au primari, iar schimbarea nu ar avantaja pe nimeni.

"De ce trebuie să bulversăm acum clasa politică, de ce trebuie să schimbăm o anumită logică, când și primarii, consilierii locali și partidele politice sunt pregatite cu un anumit sistem de vot și ar trebui acum în avantajul... dar care sunt argumentele pentru care doamna Gorghiu ar dori să modifice acum, cu patru luni înainte de alegerile locale acest model de scrutin? Pentru că, până la urmă, avem și noi primari, are și PNL-ul, are și UNPR-ul și nu cred că schimbarea modului de a alege primarii, în două tururi, ar ajuta pe cineva acum", a mai spus deputatul PSD, citat de Hotnews.

 

În fapt, prin declarația pe care a făcut-o, deputatul Florin Iordache dezvăluie indirect o înțelegere care ar fi avut loc între cele trei partide menționate (PSD, PNL, UNPR) la momentul votului legii alegerilor locale în Parlament. Menționăm că legea a fost votată în camera preliminară Senat la data de 20 aprilie 2015 cu 114 voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă” și 4 abțineri.  Pe 6 mai 2015, o votează și Camera Deputaților: 278 voturi ”pentru”, 22 voturi ”contra” și 14 abțineri, iar pe 18 mai 2015, legea este promulgată de către președintele Iohannis, fără să o retrimită Parlamentului. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22