PSD nu renunta la alocatia diferentiata: Ministerul Muncii va prezenta proiectul la toamna

M. B. | 01.06.2015

Pe aceeași temă

Ministerul Muncii lucrează la un pachet de măsuri prin care alocațiile pentru copii să se acorde diferențiat, în funcție de veniturile părinților, proiectul urmând a fi prezentat public în septembrie - octombrie.

 

"Lucrăm a un pachet de măsuri. Peste tot în Uniunea Europeană alocațiile pentru copii se dau diferențiat, fie în funcție de veniturile familiei, fie de vârsta copilului. De aceea am spus că lucrăm la un pachet de măsuri pentru susținerea familiei, pentru creșterea natalității și pentru respectarea drepturilor și interesului suprem al copilului. Pe măsură ce va fi aproape de finalizare va intra în dezbatere publică în așa fel încât sistemul de asistență socială cu prioritatea sa către copii și familii să fie unul eficient și care să țintească nevoile copilului și a familiei", a spus Rovana Plumb, ministrul Muncii, citată de Agerpres.

 

Proiectul va fi prezentat public în septembrie - octombrie 2015.

 

PSD insistă, așadar, pe ideea alocațiilor diferențiate, deși există o decizie a Curții Constituționale în care se explică faptul că această alocație este un drept al copiilor, nu un ajutor social acordat familiilor, astfel încât valoarea trebuie să fie aceeași pentru fiecare copil.

 

Premierul Ponta a declarat luni seara, la România TV, cătrebuie gândită o eficientizare a alocației ca sprijin social:  "Alocația pentru copil, ca sprijin social, trebuie să o gândim mai țintit și mai eficient. Adică cei care au venituri mari, că, le-am mai dat încă 42 de lei, s-ar putea nici să nu-i ridice. Sunt foarte multe familii care nu iau acei 42, 84 de lei. Că alții au nevoie, cu cei 42 de lei în plus, tot nu reușesc să își rezolve problemele de zi cu zi. Problema noastră principală este ca acei bani să ajungă cu adevărat la copil, să fim siguri că merge la școală, că își cumpără rechizite".

 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni Legea privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 65/2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care este dublată alocația pentru copii, de la 42 de lei la 84 de lei.

 

Potrivit ministrului Muncii, dublarea înseamnă un effort bugetar de 900 de milioane de lei, anul acesta.

 

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 65/2014, cu un amendament al PNL care prevede ca alocația de stat pentru copii să crească de la 42 la 84 de lei, a fost votat în luna mai de 332 de deputați, niciunul nu a votat împotrivă, iar doi s-au abținut.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22