Pe aceeași temă
O parte din Consiliul de Administrație cer Comisiei de Cultură din Parlament „să își extindă mandatul pentru a cuprinde și analiza modului în care TVR și-a îndeplinit misiunea publică pe perioada campaniei electorale pentru Parlamentul European, precum și, iată, noua situație legată de Festivalul George Enescu.
Până când o astfel de Comisie să identifice cele mai bune soluții pentru remedierea problemelor sesizate de noi încă din vara anului 2018 și pentru redresarea Televiziunii publice, reiterăm ideea că o soluție imediată și de bun simț ar fi demisia Președintelui Director General, doamna Doina Gradea”, se arată în scrisoarea deschisă adresată membrilor Comisiei de Cultură din Parlamentul României.
De asemenea mai sunt amintite din lunga serie de scandaluri generate de conducerea incompetentă numită de PSD la TVR mai sunt amintite eșecurile pe linie de la Eurovision 2018 și 2019, modul cum a fost întreruptă emisiunea „Starea Nației” sau pierderea drepturilor de transmisie la Festivalul George Enescu în favoarea Trinitas TV.
Scrisoarea este semnată de Liviu Brătescu, membru în C.A. al TVR, Monica Ghiurco, membru în C.A. al TVR, Nagy Debreczeni Hajnalka, membru C.A. al TVR, Sorin Ilieșiu, membru în C.A. al TVR, Dan Lazea, membru în C.A. al TVR, Cristian Petcu, membru în C.A. al TVR", se arată în declarația CA al TVR.
La rândul lui, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, prin filiala MediaSind TVR cere Partidului Social Democrat retragerea sprijinului politic președintelui-director general Doina Gradea.
Apelul sindicatului vine după ce reprezentanții angajaților TVR și organizațiile care apără drepturile acestora „s-au lovit de blocajul impus de membrii PSD din Parlament”. MediaSind menționează faptul că deși comisia de anchetă cunoaște situația din TVR, a continuat să o mențină în funcție.
„Atitudinea dictatorială promovată de șefa TVR în relațiile cu angajații și cu sindicatele care nu îi sunt subordonate, desele acuzații de cenzură, presiunile exercitate asupra membrilor Comisiei de Etică și Arbitraj, inclusiv atacarea în justiție a acestui for, lipsa de transparență managerială, nerespectarea prevederilor Legii nr. 544/2001 privind informațiile de interes public, nerespectarea legislației muncii, dar mai ales pierderea unor evenimente de interes major pentru publicul românesc în favoarea unor entități private, fac imperios necesară demiterea urgentă a acestui șef care se dovedește tot mai toxic pentru instituție.”, explică MediaSind în scrisoarea adresată președintelui interimar al PSD, Viorica Dăncilă.
Gradea la Minsk, comentatorii la București
Un alt scandal îl constituie vizita de vinerea trecută a președintelui TVR Doina Gradea la Minsk, la deschiderea Jocurilor Europene de la Minsk. În schimb jurnaliștii și reporterii TVR nu au fost trimiși să transmită de la fața locului invocându-se lipsa banilor.
Nu rateaza niciun Eurovision
Nu este însă prima excursie făcută de Doina Gradea pe banii TVR. Televiziunea Română a plătit 50.000 de euro pentru deplasarea unei delegații de 24 de oameni la Eurovision 2018, care s-a desfășurat la Lisabona.
Sindicatul a sesizat și EBU (European Broadcasting Union) și a cerut sprijinul Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor pentru rezolvarea problemelor din TVR
Într-o altă scrisoare, Monica Ghiurco, îi scrie Doinei Gradea: „În ultima vreme ați reușit să-i revoltați și pe cei care mai rămăseseră pasivi în privința TVR, iar pe noi, cei din TVR, ne-ați umplut, încă o dată, de rușine”, își începe scrisoarea deschisă Monica Ghiurco, jurnalist al postului public și membru în Consiliul de Administrație (din partea angajaților).
„Ați irosit încrederea pe care am avut-o în dumneavoastră. Ați avut suficient timp să vă dați măsura profesionalismului. Ați ratat, doamnă Gradea. E finalul dumneavoastră de carieră în TVR și ar fi bine să plecați. Vă cer public demisia!”, conchide jurnalista la finalul scrisorii.
Tot referitor la deplasarea inutilă a președintelui TVR la Minsk scrie și Adelin Petrișor, jurnalist la Știri:
"Da, reporterii comenteaza de acasa. Ce dreaq sa caute ei pe teren, mai ales cand terenul e peste hotare? Acolo merg sefii aia mari dupa cum vedem in pozele de la minister. Lipseste martie din post? Nu prea. A fost si la Eurovision", notează Adelin Petrișor.
Lașitate și liniște la TVR
În replică, Marina Almășan rupe și ea tăcerea și acuză conducerea TVR pentru situația deplorabilă a postului public: "Mi-a fost silă de lipsa mea de curaj, sau mai bine zis, de curajul manifestat doar în cercuri restrânse, împărtășit, e-adevărat, de alți atâția și atâția colegi", scrie realizatoarea Marina Almășan, după reacția lui Adelin Petrișor.
Poziția lui Adelin Petrișor i-a "provocat un imens sentiment de silă, la adresa propriei persoane. La adresa mea. A lașității mele. A tăcerilor mele repetate, împachetate în confortul unei vieți ( doar în aparență) liniștite". Almășan scrie rândurile pe site-ul Femei de 10.