PSD propune plafonarea prețului la o valoare mai mică cu 40% și dublarea consumului compensat

Redactia | 17.01.2022

PSD propune plafonarea prețului la energie și gaz la o valoarea mai mică decât cea stabilită anul trecut și dublarea volumului pentru care prețul este compensat.

Pe aceeași temă

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a susținut, luni, într-o conferință de presă, că aplicarea propunerilor PSD de la 1 februarie ar putea duce la scăderea facturilor la energie și gaze și a lansat un atac direct la PNL, prezentând comparativ exemplu de facturi actuale pe „legea Popescu” și cum ar scădea prețurile în varianta PSD.

Acesta a dat câteva exemple comparative între „legea Popescu sau legea PNL”, cu referire la ministrul Energiei, Virgil Popescu, și cum ar scădea acestea dacă s-ar aplica măsurile propuse de PSD:

Potrivit legii adoptate anul trecut, prețurile au fost plafonate la cel mult 0.525 lei/kWh pentru energia activă și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gazele naturale. Propunere PSD prevede un plafon de cel mult 0,303/kWh pentru energia activă și 0,20 lei/kWh la gazele naturale.

„Propunem reducerea plafonului cu aproape 40% și la gaze și la energie electrică și dublarea volumului care este compensat și la energie și la gaze”, a declarat Radu Oprea.

În legea actuală, limita maximă pentru care se aplică compensarea este de aproximativ 307,83 kWh/lună la energia electrică și cel mult 2.762,51 kWh la gaze naturale.

„Aproape 90% dintre români ar beneficia de compensare prin măsurile propuse azi”, mai susține purtătorul de cuvânt al PSD.

Acesta a prezentat și alte măsuri cu care social democrații vor merge în ședința coaliției, programată la ora 17, la Parlament.

Măsuri structurale și alte tipuri de măsuri:

  • cele legate de facturile care au fost făcute greșit. Să se recalculeze fără penalități. În aceeași perioadă, debranșarea să fie interzisă.

  • penalizarea dură a oricărui abuz.

  • supraimpozitarea, acolo unde se face profitul, nu doar la producător, ci pe tot lanțul

  • reglementarea marjei de profit pe tot lanțul. Trebuie mers pe tot lanțul astfel încât să impozitezi profitul acolo unde el este mai mare decât în condiții normale.

  • măsuri care trebuie luate pentru consumatorul casnic și pentru companii mici și mijlocii, instituții publice, școli, spitale, creșe și la infrastructura critică, mă refer la CFR. Aici, de asemenea, plafonarea prețurilor și scăderea TVA. Scădera TVA poate fi implementată de la 1 februarie atât pentru consumatorul casnic cât și pentru IMM-uri.

„Credem că pe un termen foarte scurt, un an de zile, transformarea sau continuarea programelor care sprijină IMM-urile pentru a deveni și producător și consumator, prin acele panouri solare. Exemplu, un service auto, un mic depozit logistic, de ce nu și o școală, trebuie sprijinite să devină furnizori”, a mai declarat Radu Oprea.

Întrebat despre impactul bugetar, acesta a precizat că analiza va fi prezentată de ministrul Finanțelor, însă „sunt valori care pot fi suportate din bugetul de stat”. „Au fost identificate resurse”, a mai declarat Oprea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22