PSD revine la forma dorită inițial a modificărilor Codului Penal, favorabile inculpaților

Redactia | 07.06.2018

Comisia Iordache a mimat doar consultările, pentru ca la votul final să revină amendamentele controversate, practic toate modificările finale care să slăbească anchetele justiției în cazuri care ar putea privi oameni politici sau de afaceri.

Pe aceeași temă

 

 

 

Comisia specială a adoptat un amendament care prevede că este interzisă, în timpul urmăririi penale, comunicarea publică a oricărei informaţii referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii.

 

„În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţile publice referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul acestor proceduri şi nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca şi cum acestea ar fi fost condamnate”, se arată în amendamentul propus de PSD şi UDMR şi adoptat în Comisia care discută modificările la Codurile penale, potrivit News.ro.

 

De asemenea, o altă modificare prevede că, „dacă organele judiciare au comunicat public date şi informaţii privind începerea urmăririi penale, luarea unor măsuri preventive sau trimiterea în judecată a unei persoane, acestea sunt obligate să comunice în mod similar şi soluţiile de achitare, clasare sau încetare a procesului penal, după caz”.

 

Alt exemplu: arestul devine nelegal dacă persoana nu este condamnată sau dacă fapta este dezincriminată.

 

De asemenea, se pot redeschide dosare cu au fost deja finalizate cu decizii definitive și, în plus, pot fi revizuite dosare dacă hotărârea este semnată de un alt judecător, ceea ce ar fi în avantajul lui Liviu Dragnea.

 

Totodată, instanța de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost condamnată în primă instanță decât dacă apar probe noi, ceea ce ar face procesul mult mai greoi.

 

Mai mult decât atât, suspiciunea rezonabilă este înlocuită cu indicii temeinice, iar durata urmării penale este redusă la un an. Dacă în acest timp procurorii nu reușesc să trimită în judecată persoana în cauză, atunci dosarul se clasează automat.

 

O altă propunere controversată, contestată de specialiști: înregistrăzile video sau audio făcute de terți sau de persoanele în cauză nu mai pot fi folosite, fiind „bune” doar cele folosite de organele de anchetă.

 

Ion Stelian, deputat USR, a declarat pentru Digi24 că toate aceste amendatamente au fost puse la dizpoziție iar forma principală este chiar cea din proiectul de lege.

 

„Acum, la solicitarea noastră adresată către Florin Iordache ne-a fost pusă la dispoziție o variantă cu amendamentele care vor fi într-adevăr susținute de PSD, dintre cele propuse de CSM. Am avut neplăcuta surpriză să constatăm că puține dintre amendamentele CSM au fost preluate în varianta PSD. E o chestiunea foarte gravă, pentru că CSM venise cu niște propuneri bune care corectau aberațiile inserate în proiectul inițial. Peste 80% dintre toate propunerile din proiectul de lege au fost corectate de CSM. Iată că pe parcurs PSD s-a răzgândit, deși au spus că merge pe varianta CSM-ului, și au abandonat aceste variante al CSM. Ieri am aflat că PSD s-a răzgândit și azi se dă votul final”, a avertizat deputatul USR.

 

Stelian Ion speră că PSD „își revizuiește această atitudine” și că „la votul final va abandona unele dintre cele mai periculoase amendamente”, cum ar fi redeschiderea unor procese închieiate definitiv.

 

„Această lege se aplică retroactiv și proceselor încheiate, ceea ce e fără precedent. CCR de nenumărate ori a spus că legea procesual penală se aplica pentru viitor, nu pentru trecut. Sunt cu dedicație, îi pot ajuta pe Dragnea și pe cei cu condamnări deja. De asemenea, dl. Tăriceanu a fost menționat în expunerea de motive. Iată un argument în plus”, a mai spus deputatul USR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22