PSD: Scăderea prețului carburanților nu trebuie să se facă prin instrumente ficale

L. G. | 22.06.2022

Soluțiile PSD pentru reducerea prețurilor la carburanți discutate în coaliție sunt plafonarea sau limitarea adaosului pe lanțul comercial, se arată într-un comunicat de presă al partidului.

Pe aceeași temă

Premierul Nicolae Ciucă a avut în această dimineață o întâlnire cu miniștri și secretari de stat de la Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, alături de conducerea ANAF și a Consiliului Concurenței pentru a căuta soluții pentru gestionarea situației prețurilor la carburanți, a declarat miercuri Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În comunicatul de presă, social-democrații țin să precizeze că acest lucru nu a exclus colaborarea între toate partidele din coaliţie pentru identificarea soluţiei potrivite.

De altfel, Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţia Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu, iar experţii PSD sunt pregătiţi să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ, mai spun social-democrații.

PSD spune că reducerea accizelor și a TVA-ului nu ar duce la scăderea prețului la pompă.

„Precizăm totodată că, aşa cum a subliniat chiar purtătorul de cuvânt al PNL, intervenţia Guvernului în acest domeniu nu trebuie să se facă prin instrumente fiscale întrucât acestea sunt dificil de implementat şi nu garantează reducerea preţurilor la consumatorul final. De altfel, se poate observa că soluţiile fiscale implementate în alte state europene, cum ar fi reducerea accizelor şi a TVA în Germania, nu i-au determinat pe operatorii economici să scadă preţurile la pompă. Ar fi deci o greşeală fundamentală ca Guvernul României să opteze pentru soluţii care au eşuat deja în altă parte”, mai indică sursa citată.

Conform sursei menţionate, din punct de vedere procedural însă, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, proiectul de act normativ trebuie iniţiat de Ministerul Energiei, care răspunde în mod direct de monitorizarea pieţei şi a stocurilor de carburanţi.

Conform unor surse apropiate negocierilor din coaliție, toate părțile ar fi ajuns la un acord de principiu ca prețul carburanților să scadă cu 1 leu/litru la pompă.

Sursele mai spun că planul inițial era să se ajungă la o înțelegere cu OMV-Petrom pentru scăderea prețului, ceilalți operatori de pe piață fiind obligați să ieftinească la rândul lor carburanții.

Dacă în cea mai mare parte benzina comercializată este produsă la rafinăriile din țară, motorina este importată în proporție de 25%, ceea ce ar determina pierderi pentru comercianți în cazul în care ar avea un preț impus la vânzare.

Benzina standard se comercializează în România miercuri, 22 iunie, cu preţuri pornind de la minimum 8,56 lei pe litru, iar motorina de la 9,16 lei/litru, tendința fiind crescătoare pe fondul scumpirii materiei prime și energiei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22