PSD și-a prezentat principalele cereri: Premier și revenirea la populism

Laurentiu Gheorghe | 10.11.2021

Conform declarațiilor oficiale, prima zi de discuții nu a dus la rezultate concrete, liberalii și social-democrații nereușind să nominalizeze un premier iar măsurile economice ale PSD sunt respinse.

Pe aceeași temă

Singurul punct asupra căruia cele trei partide au căzut de acord este de majorare a portofoliilor guvernamentale ce urmează a fi împărțite între ei pentru a forma noul guvern de coaliție, scrie HotNews.ro citând surse apropiate negocierilor.

De altfel, șeful UDMR, a declarat după prima zi de discuții că structura guvernului a fost în principiu aprobată, urmând să conțină 20-21 de ministere.

„În mare, vom păstra structura actuală. Sunt discuţii să ducem Cercetarea la Educaţie, să ducem Secretarul General al Guvernului să fie membru al Cabinetului. Am discutat câteva variante. Eu am propus să avem un Minister al Familiei pentru că avem o problemă demografică, pentru politici de familie e bine să avem o structură guvernamentală. Au fost şi alte propuneri, dar se creionează 20-21 de ministere”, a afirmat Kelemen Hunor.

Premier PNL, PSD sau prin rotație?

În legătură cu viitorul prim-ministru, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că discuțiile sunt blocate, deoarece PNL nu acceptă ca PSD să vină cu propunere de premier, iar social-democrații nu acceptă acest lucru din partea liberalilor. Kelemen Hunor a susţinut că se caută soluţii, menţionând că s-a pus şi varianta premierului prin rotaţie în trei.

În ceea ce priveşte varianta unui premier prin rotaţie, liderul UDMR a spus că este o soluţie şi se poate încerca şi o „rotaţie în trei”.

„Este o soluţie, nu am încercat niciodată. România nu a încercat aşa ceva. Nu spun că este o variantă bizară, se poate încerca, mai ales dacă nu se poate ajunge la o altă soluţie. Aici ne-am blocat. Ştie toată lumea, nu spun eu niciun secret. PNL nu acceptă pe PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă pe PNL să vină cu propunere de premier. Ambele partide vor – şi e absolut logic – să dea premier şi să fie preşedintele partidului. Apoi, prin rotaţie, unul nu acceptă să fie celălalt primul şi tot aşa. S-a pus propunerea să fie o rotaţie în trei, trei ani, deci să rupem în trei, se poate şi această variantă. În acest moment discutăm de alternative. Se poate şi premier independent”, a declarat liderul UDMR.

„Da, asta era discuţia. Proporţional. Dacă începe UDMR, atunci ceilalţi sunt salvaţi pentru că, după aceea, poate să vină şi PNL şi PSD. Ei au o problemă cine începe. Noi am creionat nişte alternative, inclusiv premier independent. Nu ştiu cine ar putea să fie premier independent. Depinde de personalitatea premierului. Se poate lucra şi cu un premier independent, dar va fi foarte greu.(…) Nu ştiu cine ar accepta o astfel de variantă.

Au fost creionate câteva alternative. Trebuie să mergem la Iohannis, că preşedintele Iohannis desemnează premierul, nu coaliţia, şi o să avem o discuţie şi cu el în momentul în care avem toate celelalte aspecte puse pe masă: programul de guvernare, structura şi acordul de coaliţie. Deocamdată nu există o înţelegere pe acest subiect. Eu am spus ok, putem să facem o înţelegere pe toate celelalte paliere: program, acord de coaliţie. Nu o să ne împiedicăm de persoana premierului”, a mai spus Kelemen.

El a mai adăugat că niciun partid nu îşi permite să facă o altă desemnare decât preşedintele partidului.

„Aici nu e vorba de persoana mea, persoana lui Ciolacu, persoana lui Cîţu, aici este o logică politică. Pe de o parte, nu cred că mă va desemna preşedintele Iohannis, aşa că pot să fiu extrem de relaxat. În interiorul UDMR nu există o competiţie pentru putere.(…) La celelalte partide s-ar putea să apară foarte repede”, a mai spus liderul UDMR.

Sursele liberale au explicat că, în discuţiile de marţi cu PSD, liberalii nu au transmis nimic legat de Sorin Grindeanu sau alte propuneri de miniștrii, dar Florin Cîţu a subliniat că dacă social-democraţii pun condiţii pentru numele viitorului premier, atunci şi PNL are o listă lungă de nume de pesedişti pe care nu-i vrea în guvern.

Programul de guvernare între populism și austeritate

Referitor la programul de guvernare, părerile liberalilor și cele ale social-democraților sunt divergente pe principalele subiecte, în special cele economice.

„Am început discuţiile pe programul de guvernare. Să vedem dacă putem să armonizăm cele două programe. Noi cu PNL avem un program de guvernare făcut anul trecut şi, sigur, PSD are un program. Va dura câteva zile această dezbatere. Eu cred că se poate ajunge la o înţelegere”, a afirmat Kelemen, pentru Digi24.ro.

Social democrații doresc să impună măsurile pe care le-au promovat până au fost înlăturați de la guvernare, precum introducerea impozitării progresive, dublarea alocațiilor, mărirea pensiilor și salariilor bugetarilor, creșteri de taxe și impozite pentru venituri ale statul care să susțină măsurile populiste.

Prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu a prezentat azi propunerile în sectorul economic promovate de PSD și pe care le vor incluse în programul viitorului guvern.

Principalele puncte prin care PSD dorește creșterea veniturilor bugetare expuse de Grindeanu:

  1. Renunțarea la taxa unică; taxarea luxului. „Vrei iaht, plătești în plus”, a explicat Grindeanu. De fapt această măsură ar urma să introducă impozite mărite pe proprietate, peste anumite valori, unde se consideră că deja este lux.

  2. Creșterea ratei de colectare a veniturilor statului. „Romania are cea mai mica rata de colectare la nivelul UE”, a spus Grindeanu.

  3. Combaterea evaziunii fiscale. „E inadmisibil ca scannerele (din vămi – n.r.) cumparate de stat stau nefolosite iar contrabanda este in floare”, a spus Grindeanu.

  4. Păstrarea facilităților fiscale pentru sectorul de construcții, IT și cercetare.

„A rămas ca discuțiile ulterioare să detaliem aceste puncte. Nu a fost închis subiectul”, a declarat Grindeanu.

Alte cerințe ale PSD

  • Creșterea salariului minim. În prima etapă la 2.550 lei, în a doua la 2.740 lei, respectiv 3.000 lei pentru studii superioare. De asemenea, angajatorul nu va putea plăti decât 24 de luni salariul minim unui angajat, urmând ca în acest răstimp să-l califice.

  • Blocarea privatizării companiilor de stat. PSD consideră că trebuie majorată producția de energie electrică, iar privatizarea companiilor din domeniu va duce la pierderea controlului statului. Trebuie susținută consolidarea companiilor de stat si realizarea de investitii în producție mai ales în domeniile strategice, susține PSD.

  • Rediscutarea PNRR. PSD susține descentralizarea gestionarii PNRR, cu includerea Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR), a Consiliilor Județene și a autorităților locale în calitate de autorități contractante. De asemenea, social-democrații vor plafonarea consultanței la maxim 3% din proiectele finanțate din PNRR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22