PSD va organiza secții de votare separate pentru referendum și europarlamentare

Laurentiu Gheorghe | 28.03.2019

Mircea Drăghici, șeful campaniei electorale a PSD, Mircea Drăghici, a declarat, joi, că vor fi secții de votare separate pentru europarlamentare și pentru referendum.

Pe aceeași temă

Miercuri, senatorul USR Florina Presada a anunțat că PSD se pregătește să dea o ordonanță de urgență pentru ca alegerile europarlamentare și referendumul să fie organizate în secții de votare separate.

„Ce ironie! La 10 ani după ce PSD (parte a coaliției cu PDL în Guvernul Boc) introducea prin OUG un articol în Legea privind organizarea referendumului (art. 15^1) care spune că în cazul organizării simultane de alegeri și referendum, se folosesc aceleași secții de votare, azi, același PSD se pregătește să anuleze măsura, tot prin OUG. Vrea sa separe secțiile de votare în care cetățenii vor vota pentru alegerile europarlamentare și la referendumul convocat de Președinte în data de 26 mai 2019", a scris Florina Presada pe Facebook.

Miza PSD o reprezintă o prezență redusă atât la referendum, cât și la europarlamentare, fapt care avantajează social-democrații lui Liviu Dragnea.

„Legea nu ne permite decât secții de votare diferite. Aduceți-vă aminte că atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice alt scrutin electoral, au fost secții de votare diferite", a anunțat Mircea Drăghici, coordonatorul campaniei PSD pentru europarlamentare.

Mircea Drăghici a făcut acest anunț oficial joi, înaintea unei întâlniri cu liderii PSD din teritoriu pentru pregătirea campaniei electorale a PSD pentru alegerile parlamentare din 26 mai. La întâlnire participă și Liviu Dragnea și secretarul general al PSD Codrin Ștefănescu.

Însă legea îl contrazice pe social-democratul Mircea Drăghici. Potrivit legii 3/2000 (legea referendumului), atrage atenția G4Media.ro. Articolul 15 din Legea referendumului:

  • (1) În situația în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfășurat pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, respectiv pentru alegerea Președintelui României ori alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale, organizarea și desfășurarea referendumului se realizează potrivit prevederilor Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale Legii nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificările și completările ulterioare, după caz.

  • (2) ”În situația prevăzută la alin. (1), ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii” (articolul 15 indice 2, alin. 2).

Mai mult, modificarea a fost adusă chiar de PSD prin ordonanță de urgență în 2009, pe vremea când era în coaliție cu PDL în guvernul condus de Emil Boc.

Nu ar fi prima dată când un guvern ar sabota un referendum inițiat de șeful statului. În toamna anului 2007, președintele Traian Băsescu a declanșat un referendum pentru a încerca să impună sistemul de vot uninominal. Referendumul a fost fixat în aceeaşi zi cu primele alegeri europarlamentare din România. Premierul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, aflat în conflict cu președintele, a organizat secții de vot distincte, în ciuda insistențelor lui Traian Băsescu, care a cerut secții unice.

Rezultatul: cvorumul de prezenţă nu a fost întrunit. Doar 26, 51% dintre românii cu drept de vot s-au pronunțat la consultarea declanșată de Băsescu, în condițiile în care era nevoie de o prezență de peste 50% ca refrendumul să fie validat. Azi, pragul necesar e de 30%. Prezența la alegerile europarlamentare din 2007 a fost de 29, 46%, aşadar o diferenţă de aproape 3% între referendum și scrutinul pentru Bruxelles.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22