PSD vrea să pună mâna și pe Consiliul Concurenței. Schimbă legea ca să scape de Chirițoiu

Redactia | 03.05.2018

​PSD-ul și-a asigurat posibilitatea de a-și numi propriul om la conducerea Consiliului Concurenței prin amendarea Legii concurenței în cadrul Comisiei juridice a Camerei prin impunerea unei cerințe pe care actualul președinte, Bogdan Chirițoiu, nu le îndeplinește.

Pe aceeași temă

 

 

Primul amendament prevede că președintele Consiliului Concurenței trebuie „să fi îndeplinit funcții de conducere cu largi responsabilități pentru o perioadă de cel puțin 15 ani”.

 

Cel de al doilea amendament prevede că revocarea se face în cazul în care „nu se îndeplinesc condițiile necesare cerute de prezenta lege” pentru numirea în funcție, sau „pentru condamnare, prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru săvârșirea unei infracțiuni”.

 

În plus, deputații au mai adoptat un amendament al PSD, conform căruia „membrii Consiliului Concurentei sunt numiți prin decret de către președintele României, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea Comisiilor juridice ale celor doua Camere".



Pana in prezent, presedintele Consiliului Concurentei nu era numit la propunerea Comisiilor juridice, ci a plenului Consiliului, propunerea fiind dupa aceea aprobata de Guvern.

 

Practic, dacă până acum președintele României avea cel greu cuvânt de spus la numirea președintelului CCR, prin modificările aduse Legii concurenței șeful acestei instituții va fi numit de către Parlament.

 

După aprobarea acestor modificări de către Comisia Juridică și cea de Industrii, proiectul de lege merge în plen, urmând  să meargă spre dezbatere și la Senat.

 

Gabriel Andronache, deputat PNL adeclarat: "Astăzi la Comisia Juridică s-a discutat din nou modificarea Legii Concurenței, în sensul în care PSD dorește cu orice chip să pună mâna pe Consiliul Concurenței pentru a-și instala- la conducerea acestei instituții fundamentale- un lacheu (...)Au fost introduse o serie de reglementări care fac din Consiliul Concurenței o structură decorativă, adică viitorul președinte al Consiliului va fi cel care va tăia si spânzura, în sensul în care va avea puteri discreționare, care, în prezent sunt la mâna plenului Consiliului Concurenței".

 

Pe piața zvonurilor circulă încă de toamna trecută că PSD-ul își dorește conducerea Consiliului Concurenței, una dintre puținele instituții pe care nu a ajuns s-o controleze. Acest proiect de lege ar putea însemna sfârșitul mandatului actualului președinte al Consiliului Concurenței, în condițiile în care Bogdan Chirițoiu se află în mijlocul celui de-al doilea mandat, însă nu îndeplinește cerința de vechime pentru a rămâne la conducerea instituției.

 

În replică, Bogdan Chirițoiu consideră că legile nu pot acționa retroactiv și că prevederea conform căreia președintele Consiliului trebuie să fi îndeplinit funcții de conducere cu largi responsabilități pentru o perioada de cel putin 15 ani, in care a facut dovada inaltei sale competente profesionale si manageriale.

 

"Avem in paralel doua proiecte de lege. Unul, care urmeaza sa fie discutat acum, este o lege de aprobare a ordonantei guvernului. În momentul in care se va aproba in comisiile de raport, acest proiect de lege merge direct la plen si apoi la promulgare, deci e in faza finala si sincer sa fiu atentia mea este concentrata in special pe acest text care e la finalul parcursului parlamentar.

 

Avem, de asemenea, ceea ce s-a discutat pana acum, un proiect de lege unde prima camera sesizata e Camera Deputatilor, deci care urmeaza sa mearga la Senat.

 

As vrea sa vad textul final si atunci ne vom uita impreuna cu colegii mei si atunci o sa putem sa avem o opinie mai clara. Nu sunt jurist, dar cred din experienta mea limitata ca legile nu pot sa prevada decat pentru viitor. Deci nu cred ca o prevedere legala adoptata acum poate sa afecteze ceea ce exista deja in Consiliu, daca Parlamentul doreste sa faca o lege pentru viitoarea conducere a Consiliului poate sa o faca, noi putem sa ne dam cu parerea, dar pentru viitor, nu cred ca pentru lucrurile care exista deja", a spus Chiritoiu la finalul sedintei comisiilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22